Vanaf half augustus is Kirsten Lamberts, klinisch psycholoog en eerste gedragskundige bij Zorggroep Meander, gestart als 'linking pin' bij het UNO-UMCG. Zij volgt hiermee Wanda Rietkerk op. Ter introductie stelden wij Kirsten een aantal vragen.

Voor welke functie ben je aangenomen en wat ga je precies doen?

“Vanaf half augustus ben ik bij het UNO-UMCG gestart als ‘linking pin’ of bruggenbouwer tussen het UNO-UMCG onderzoek en de ouderenzorgpraktijk. Ik probeer onderzoekers, onderzoeksthema’s en alle onderzoeksmogelijkheden van het UNO-UMCG te verbinden met de vragen en mogelijkheden van de medewerkers in de ouderenzorg. Hiervoor is het belangrijk, dat ik veel mensen leer kennen binnen het UNO-UMCG team, en binnen de aangesloten ouderenzorginstellingen. En dat deze mensen mij op een laagdrempelige manier weten te bereiken. Zo kan ik iedereen die ideeën heeft over, of die wensen heeft voor onderzoek, aan elkaar koppelen. Met als uiteindelijke doel, de zorg voor ouderen te verbeteren. Tegelijkertijd heb ik als doel meer mensen enthousiast te maken en houden voor het werken in de ouderenzorg.”

Wat lijkt je leuk aan deze functie?

“Het combineren en afwisselen van werken in de zorgpraktijk en onderzoek doen, is een rode draad door mijn loopbaan tot nu toe. Ik ken de wereld van de onderzoeker, die uiteindelijk zelf de werkvloer opgaat om data te verzamelen omdat iedereen op de werkvloer ‘het er echt even niet meer bij kan doen’. En ook de wereld van de zorgmedewerker op de werkvloer, met dringende deadlines, krappe roostering, ongeduldige patiënten en verwijzers, een ontplofte mailbox en dan ook nog een onderzoeker met ‘een klein vragenlijstje, dat je alleen maar even aan het einde van het gesprek hoeft te laten invullen’. Ik denk dat onderzoek en zorgpraktijk elkaar versterken, en niet zonder elkaar kunnen. En vind het leuk om deze twee werelden bij elkaar te brengen. Graag wil ik onderzoekers en zorgmedewerkers laten ervaren, hoeveel ze voor elkaar kunnen betekenen. Als dat lukt, levert dat prachtige projecten op, die uiteindelijk leiden tot betere zorg en meer tevreden collega’s in onderzoek en zorg.”

Wat doe je naast deze functie ? En wat heb je hiervoor gedaan?

“Sinds 2021 werk ik in de ouderenzorg als klinisch psycholoog en eerste gedragskundige bij Zorggroep Meander. Mijn dagen zijn gevuld met; werken op de afdeling, management, lesgeven en supervisies geven aan jonge collega psychologen. Daarnaast ben ik ook basisarts. Eigenlijk had ik gesolliciteerd naar een functie als basisarts bij Meander, en zag ik dit als opstap naar een opleidingsplek om huisarts te worden. Maar vanwege een groot tekort aan psychologen, werd ik tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd, eerst nog een tijd als psycholoog aan het werk te gaan, en de vakgroep nieuw leven in te blazen. Dat leek me een mooie uitdaging. Ik ben inmiddels zo enthousiast geworden over de ouderenzorg, en zie als psycholoog daarin nog zoveel uitdaging, dat ik zeker weet dat ik hierin verder wil. Voor 2021 werkte ik als klinisch psycholoog en basisarts in het Martini Ziekenhuis, heb ik bij Revalidatie Friesland gewerkt en in het UMCG, waar ik ook promotieonderzoek heb gedaan.”

Verliefd? Verloofd? Getrouwd? Kinderen?

“Ik ben getrouwd met Bram. We hebben samen een zoon, twee dochters en drie katten. We wonen in Groningen.”

Waar word je blij van?

“Op mijn werk word ik erg blij van in teamverband iets voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld een geslaagde behandeling, waardoor we het leven voor de patiënt en zijn naasten weer wat mooier hebben kunnen maken, of mooie onderzoeksresultaten waarmee de praktijk geholpen is. Buiten mijn werk om, word ik echt heel blij van chocolade ;-)”