Waarom dit onderzoek?
Femke: “Onderzoekers van het UNO-UMCG proberen meer inzage te krijgen in het gebruik van preventieve cardiovasculaire medicatie bij verpleeghuisbewoners met dementie. Hoe lang wordt deze medicatie binnen verpleeghuizen toegediend? De preventieve werking van deze medicatie, vooral bij mensen op hogere leeftijd, staat steeds vaker ter discussie. Terwijl deze medicatie vaak negatieve bijwerkingen heeft. Onderzoekers zijn benieuwd of er om deze reden in verpleeghuizen ook vaker wordt gestopt met het toedienen ervan.”
Jullie voerden het onderzoek in het begin van de Coronaperiode. Hoe ging dat in zijn werk?
Marijke: “Vanaf begin mei hebben we met behulp van medewerkers van Interzorg en de apotheek van het Wilhelminaziekenhuis in totaal 100 patiëntendossiers uitgebreid onderzocht en hieruit een database opgebouwd. Fysiek overleg was niet mogelijk. Alles moest op afstand. De dossiers werden digitaal aangeleverd. We werkten vanuit huis achter onze computers in een goed beveiligde digitale omgeving. Met onderzoeker Esther de Haas van het UNO-UMCG hebben we regelmatig via Teams fijn overleg kunnen voeren.”
Zijn er al conclusies te trekken op dit moment?
Femke: “Voor betrouwbare uitspraken moeten er nog meer patiëntendossiers worden gecontroleerd. Na de zomer van 2020 wordt het onderzoek uitgebreid naar in totaal 800-900 dossiers. Maar we hebben wel een eerste indruk gekregen. Onze ervaring tot nu toe is dat er in de praktijk nog weinig wordt gestopt. Vaak pas in de allerlaatste levensfase.”
Vaak kiezen geneeskundestudenten niet als eerste voor de ouderenzorg. Waarom jullie juist wel?
Femke: “We waren beiden al voor het onderzoek geïnteresseerd in ouderengeneeskunde. Tijdens het vierde studiejaar heb ik coschap gelopen bij een ouderenzorginstelling. En ik merkte dat juist het sociale aspect van de geneeskunde in de ouderenzorg een heel belangrijke rol speelt. Juist dat spreekt mij enorm aan.” “Hetzelfde geldt voor mij. Er wordt niet alleen naar het medisch inhoudelijke aspect gekeken, maar echt naar de patiënt in zijn totaliteit. Hierbij wordt een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven nagestreefd”, zegt Marijke.
Wat hebben jullie zelf geleerd van het onderzoek?
“Ik ben me bewuster geworden van de voor- en nadelen van preventieve cardiovasculaire medicatie bij kwetsbare ouderen. Hierdoor kijk ik er nu met een meer kritische blik naar”, zegt Marijke. Femke: “Ik had eigenlijk verwacht dat bij de echt kwetsbare groep al eerder gestopt zou worden. Maar ik begrijp het wel. Als iemand al heel lang bepaalde medicatie gebruikt en er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor stoppen of doorgaan bij mensen op hogere leeftijd, wat doe je dan?”
Gaan jullie zelf verder met dit onderzoek?
Femke: “Nee, wij hebben hiermee deze wetenschapsstage afgerond. Het UNO-UMCG zet met behulp van andere geneeskundestudenten het onderzoek voort”.