UMCG Expertisecentrum Systemische Auto-immuunziekten

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, een aandoening waarbij de natuurlijke afweer van het lichaam zich richt tegen het eigen lichaam. Bij het syndroom van Sjögren raken o.a. de vochtproducerende klieren ontstoken, vooral de traan- en speekselklieren. Hierdoor ontstaan hinderlijke klachten zoals droge ogen en een droge mond.

Ook andere klieren in het lichaam, bijvoorbeeld de klieren die de vagina bevochtigen, kunnen worden aangedaan. Daarnaast kunnen alle andere organen in het lichaam betrokken raken bij dit ziekteproces, zoals de nieren, lever, hersenen en zenuwen. Ook hebben patiënten vaak last van spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid. Een klein deel van de patiënten krijgt een vorm van lymfeklierkanker.

 

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra