Artrodese

Een artrodese is het vastzetten van een gewricht.

 Dit wordt gedaan wanneer er bijvoorbeeld door artrose veel pijn in het gewricht wordt ervaren. Een artrodese kan gedaan worden in verschillende gewrichten, bijvoorbeeld de pols of één van de vingergewrichten.

Behandeling

Operatie

De chirurg plaatst één of meerdere pennetjes door het gewricht.  Deze blijven gemiddeld 6 weken zitten. Wanneer beide gewrichtsvlakken aan elkaar gegroeid zijn, worden de pennen eruit gehaald. Soms wordt er ook voor een plaatje gekozen om het gewricht vast te zetten. Dit blijft over het algemeen in uw lichaam zitten tenzij het plaatje zelf klachten geeft. Dan wordt het plaatje na verloop van tijd operatief verwijderd.

De operatie wordt uitgevoerd onder een zogenoemde plexus blokkade of algehele anesthesie.

Revalidatie

Na de operatie wordt u binnen 1 week op de afdeling Revalidatiegeneeskunde gezien door de revalidatiearts of Verpleegkundig Specialist en de handtherapeut. U krijgt een spalk via de handtherapeut. Afhankelijk van het gewricht dat geopereerd is duurt het maken van een spalk een half uur tot een uur. De spalk is ervoor om te zorgen dat het geopereerde gewricht beschermd wordt. Anders kan bot het niet of moeilijk vastgroeien.  Het kan ook zijn dat u handtherapie nodig heeft om de omliggende gewrichten soepel te houden of bijvoorbeeld om oedeem (zwelling) tegen te gaan. Na 12 weken kunt meestal weer volledig belasten.