• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Borstsparende operatie

Print 

​​​​​​​​​​​​​​Bij een borstsparende operatie of lumpectomie halen we de tumor in uw borst en weefsel daaromheen weg. De rest van de borst blijft dus zitten. Deze operatie doen we als u borstkanker heeft.

Borstsparende operatie of borstverwijdering

Soms heeft u de keuze tussen een borstsparende operatie en een borstverwijdering. U bespreekt de voor- en nadelen van beide operaties dan uitgebreid met uw behandelaar, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Verloop operatie

We verwijderen de tumor in uw borst en wat weefsel daaromheen tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. Op de dag voor of van de operatie krijgt u meestal een radioacti​e​ve ​​​​jodiumbron in uw borst. Daardoor kunnen we tijdens de operatie precies zien waar de tumor zit. Om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, verwijderen we vaak ook de schildwachtklier. De operatie duurt ongeveer 75 minuten. U wordt voor deze operatie meestal 2 dagen opgenomen.

Soms krijgt u tijdens een borstsparende operatie direct een borstreconstructie. Als dit bij u gebeurt, is dit vooraf uitgebreid met u besproken. De totale operatie duurt dan ongeveer 150 minuten.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. ​Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijden de operatie een drain achter. Dit zijn slangetjes die het vocht afvoeren naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft meestal 1 dag zitten. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Meestal kunt u nog dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. U krijgt daarvoor instructies over het verzorgen van de wond. U hoort wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis en wat u verder kunt doen om goed te herstellen.

Er zijn een aantal zaken waar u na de behandeli​ng op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en er sneller van herstelt te vergroten. 

Uitslag

We onderzoeken de tumor, het weefsel en de schildwachtklier. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 weken van uw arts. Die bespreekt dan ook het resultaat van de operatie en het eventuele vervolg van uw behandeling met u.

Controle

Na de operatie en eventuele aanvullende behandelingen maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.