•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gezondheidstesten

Print 

Na transplantatie is er sprake van een versneld verouderingsproces. Dit kan in allerlei gezondheidsproblemen resulteren. Om dit proces in kaart te brengen worden binnen TransplantLindes de volgende gezondheidstesten uitgevoerd.

Basisgegevens  

De basisgegevens mijn temperatuur, gewicht, lengte, buikomvang, heupomvang en de bloeddruk.

AGE-reader  

Een AGE-reader is een apparaat dat uw biologische leeftijd meet. Het apparaat meet veulig en efficiënt het aantal versuikerde eitwitten in de huid. De AGE-reader komt aan deze informatie door komtdurend UV-licht te schijnen op de onderarm. Het aantal versuikerde eiwitten staat in verhouding tot chronische leeftijdgerelateerde ziektes. Met dit apparaat kunnen we onder andere een inschatting maken van het risico op hart- en vaatziekten.

Bioimpendantie-analyse  

De bioimpedantie-analyse is een apparaat dat veel door fysiotherapeuten gebruikt wordt. Het meet de weerstand tegen de flow van elektrische stroom. Middels elektroden wordt een heel lage frequentie flow door de lichaamsvloeistoffen geleid, met name in spier- en vetweefsel. Hierdoor geeft het apparaat veel informatie over het percentage spier- en vetmassa, en over de benodigde kilocalorieën. 

Handknijpkrachttest  

Met een apparaat kunnen we de handknijpkracht meten.

Longfunctie  

Voor TransplantLines zijn we ook geïnteresseerd in de longfunctie. Deelnemers wordt gevraagd uit te ademen in het longfunctieapparaat. Dit is een klein apparaat waarin na een diepe inademing volledig uitgeblazen moet worden.

Standing balance test  

De deelnemer wordt gevraagd vijf verschillende houdingen aan te nemen waarbij gekeken wordt naar de balans. Hiervoor wordt voorafgaand aan de testen een klein apparaatje geplaatst op de onderrug van de deelnemers. Dit kleine apparaatje stuurt vervolgens via Bluetooth de bewegingsdata naar de computer. Hierdoor kunnen we meten hoe de coördinatie van de deelnemer is.

4 meter-wandeltest  

De deelnemer wordt gevraagd om 4 meter te lopen in een normaal tempo. Wij meten hierbij in hoeveel seconden deze afstand wordt afgelegd.

2 minuten-wandeltest  

De deelnemer wordt gevraagd om in 2 minuten tijd zoveel mogelijk rondjes te lopen om twee pionnen. Wij meten hierbij in hoeveel seconden deze afstand wordt afgelegd.

Sit to stand-test  

De deelnemer wordt gevraagd vijf keer achter elkaar op te staan uit de stoel en weer in de stoel te gaan zitten en dat zo snel mogelijk. Wij meten hierbij de tijd die de deelnemer hiervoor nodig heeft.

Timed up and go-test  

De deelnemer wordt gevraagd op te staan uit de stoel, 2 meter te lopen, om een pion te draaien, 2 meter terug en weer in de stoel plaats te nemen. Dit alles in een normaal goed tempo, waarbij wij meten hoe lang het duurt.

Dexterity 9-pegboard-test  

Dit is een coördinatietest voor de fijne handmotoriek om te kijken hoe snel de deelnemer in staat is om stokjes op hun goede plaats te zetten.

Overig  

Daarnaast worden twee cognitieve testen verricht die ter plekke zullen worden uitgelegd.
Ook zal een aantal specifieke vragen gesteld worden en wordt de deelnemer dermatologisch beoordeeld op moedervlekken, huidtype, oogkleur, haarkleur en middels specifieke vragen.

Gezondheidstesten UMCG Transpantlines 
  
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter