•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG
Informatie voor patiënten

​​​​​​​​​Neurologie is het medische specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en de behandeling van de ziekten van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en perifere zenuwen) en de spieren, zowel bij kinderen als bij volwassenen. 

De neuroloog heeft verstand van uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien, uitstralende rugpijn of verlammingsverschijnselen. Ook mensen met ziekten als epilepsie, multiple sclerose, Parkinson, dementie, spierziekten en hersentumoren komen in de spreekkamer van de neuroloog. Patiënten met een beroerte, zware hersenschudding of coma worden opgenomen op de verpleegafdeling van Neurologie.

Onderzoek veroudering  

In UMCG-onderzoeksinstituut ERIBA wordt onderzoek gedaan naar verouderingsziekten als Alzheimer, Parkinson en Huntington. Door beter te begrijpen hoe cellen verouderen en hoe ziekten zich manifesteren, komen we dichter bij een behandeling.

Lees erover in KennisInZicht 
"Parkinson bestaat niet"  

“De ziekte van Parkinson bestaat niet.” Voor iemand wiens levenswerk in het teken staat van de ziekte van Parkinson is dat een opmerkelijke uitspraak. UMCG-hoogleraar Teus van Laar verklaart zich nader.

Lees erover in KennisInZicht 
Wat is epilepsie?  

Anne Roos heeft epilepsie. Bertha Smallenbroek werkt in het UMCG en weet alles over epilepsie. Anne Roos en Bertha vertellen in dit filmpje wat epilepsie is, en wat je ertegen kunt doen.

Lees erover in KennisInZicht 
Negatieve denkstijl  

Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een depressie? Over die vraag boog neurowetenschapper Nynke Groenewold van het UMCG zich de afgelopen jaren. Vandaag promoveert ze op haar onderzoek.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram