Toolbox Jeuk

Ruim de helft van de verpleeghuisbewoners heeft last van jeuk. Dat blijkt uit resultaten van de SSENIOR*-studie van het UNO-UMCG en de vakgroep dermatologie van het UMCG. Chronische jeuk bij ouderen (pruritus senilis) kan door cliënten even erg of zelfs als erger worden ervaren dan chronische pijn.

Jeuk kan dus een sterk negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Ouderen met dementie kunnen minder goed aangeven dat ze jeuk hebben. Ze zijn afhankelijk van zorgprofessionals. Daarom is het van belang dat artsen, verpleegkundigen en verzorgenden weten dat jeuk veel voorkomt bij ouderen. En dat ze jeuk tijdig signaleren, signalen van jeuk documenteren en acties ondernemen om jeuk te voorkomen of te laten behandelen. De documenten in deze toolbox kunnen hierbij helpen.

Factsheets Wetenschappelijk onderzoek Artikelen
Factsheet voor artsen Publicatie NTVG Artikel Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde 
Factsheet voor verzorgenden en verpleegkundigen   Interview met specialist ouderengeneeskunde: 
"Jeuk bestrijden is teamwork"

Advies van implementatieadviseurs

Wil je in jouw zorgorganisatie meer aandacht besteden aan het signaleren en voorkomen van jeuk bij ouderen? Onze implementatieadviseurs helpen je graag. Neem voor kosteloos advies contact op met de implementatieadviseurs van het UNO-UMCG, te bereiken via [email protected].