Crisisnotulen onderzoek

Wat kun je leren uit notulen van crisisoverleggen? Onderzoekers van het UNO-UMCG en collega-netwerk UNC-ZH analyseerden de notulen van de crisisteams om inzicht te krijgen in de impact van de crisis op de cliënten en het personeel. 

Analyse crisisnotulen

De COVID-19 epidemie heeft verpleeghuizen voor grote uitdagingen gesteld. Crisisteams in de zorgorganisaties moesten met beperkte informatie beslissingen en maatregelen nemen. Organisaties deelden wekelijks hun notulen met onderzoekers van de academische netwerken ouderenzorg in Leiden en Groningen. Deze opzet is gekozen om de organisaties niet verder te belasten in de drukke tijden.

In de analyse van de notulen zijn onder meer de belangrijkste aandachtspunten per week vastgesteld. Vervolgens zijn er paneldiscussies gehouden om dieper op de problematiek in te gaan. Daarbij was onder meer het welzijn van cliënten en naasten onderwerp van gesprek. Ook het personeelsbeleid kwam in de paneldiscussies aan bod.

Publicatie analyse crisisnotulen

De analyse van de crisisnotulen heeft geleid tot de volgende publicatie:

Nederlandse samenvatting

Geïmplementeerde COVID-19 maatregelen voor verpleeghuispersoneel en hun perspectieven over de maatregelen: een kwalitatief onderzoek. 

Door

Ylse van Dijk, Lisa van Tol, Wilco Achterberg, Sytse Zuidema en Sarah Janus

Achtergrond

COVID-19 maatregelen in verpleeghuizen waren niet alleen van invloed op bewoners maar ook op medewerkers. Echter zijn de perspectieven van medewerkers over belangrijke maatregelen voor hen nog weinig onderzocht.  

Doel

Dit kwalitatieve onderzoek had als doel om te onderzoeken welke maatregelen van invloed waren op medewerkers tijdens de COVID-19 pandemie, hun perspectieven over de maatregelen en in hoeverre medewerkers betrokken werden bij de besluitvorming rondom de maatregelen. 

Methode

We hebben notulen geanalyseerd van crisisteams in verpleeghuizen en hebben groepsbijeenkomsten georganiseerd met verpleeghuismedewerkers in verschillende functies om de maatregelen te prioriteren en hun betrokkenheid bij de besluitvorming van de maatregelen te bespreken. De notulen van 41 verpleeghuisorganisaties zijn verzameld gedurende maart tot november in 2020. Daarnaast zijn er vier groepsbijeenkomsten georganiseerd in deze periode, elk met 5 tot 7 deelnemers, resulterend in 23 deelnemers. De groepsbijeenkomsten werden online gevoerd en waren opgebouwd volgens de Nominale Groepstechniek om de verschillende perspectieven van de medewerkers te bespreken.

Resultaten

De maatregelen die van invloed waren op medewerkers richtte zich op isolatie en afstandsmaatregelen, (het stopzetten of uitstellen) van scholingen, testen, extra taken en personeelscapaciteit, ondersteuning bij het welzijn van medewerkers en andere ondersteuning vanuit de organisatie. Een groot deel van de geïmplementeerde maatregelen werd ook belangrijk gevonden door medewerkers. Uitzondering hierop waren maatregelen rondom hulp bij het maken van moeilijke beslissingen en communicatie. Deze werden door medewerkers als belangrijke maatregelen genoemd, maar kwamen niet naar voren in de notulen van de crisisteams. Medewerkers vonden maatregelen belangrijk omdat ze van invloed waren op hun welzijn, de roostering, ondersteuning bij besluitvorming of het voorkomen van COVID-19 besmettingen. In de groepsbijeenkomsten viel ook op dat besluitvorming verschoof van voornamelijk het implementeren van landelijke maatregelen naar besluitvorming wat paste bij de situatie van de bewoners of medewerkers van een organisatie.

Conclusie 

Ondanks dat verpleeghuismedewerkers niet altijd betrokken werden bij de besluitvorming tijdens de eerste corona golf, vonden we in dit onderzoek overlap tussen de maatregelen geïmplementeerd door de organisaties en de maatregelen die medewerkers belangrijk vonden. Met de resultaten van dit onderzoek willen we verpleeghuisorganisaties aanmoedigen om medewerkers tijdig te betrekken bij besluitvorming over maatregelen bij toekomstige virusuitbraken, bijvoorbeeld door het monitoren van de behoeften van medewerkers en het stimuleren van eigen beslissingen als de situatie hierom vraagt.

Meer weten?

Lees het volledige artikel (Open Access)

Factsheets

Bekijk hier de factsheets over dit onderzoek: