Polikliniek Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming

Adres in het UMCG: Langstraat 4. Als u met de auto komt, kunt u het best parkeren in parkeergarage Noord.

Polikliniek Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming is open van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

U kunt op de polikliniek terecht voor beeldvormend onderzoek met behulp van radioactieve stoffen. Zoals een slokdarmonderzoek, een botdichtheidsmeting of een DMSA-scan.

Uw huisarts of uw specialist kan u voor een afspraak verwijzen naar NGMB.

Verwijzen en afspraak

U kunt niet zelf een afspraak maken bij de polikliniek. Voor een afspraak op de polikliniek heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Wij bekijken dan bij welke specialist u het best terecht kunt en wanneer. U krijgt daarna een afspraakbrief met informatie over de afspraak en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wilt u een afspraak afzeggen of verplaatsen? Geef dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen een nieuwe afspraak voor u maken als u dat wilt. Het telefoonnummer staat hierboven en in de brief.

Voor het eerst in het UMCG?

Bent u nog niet eerder in het UMCG geweest voor een afspraak? Dan moet u zich voor uw afspraak inschrijven. Dit kan op 2 manieren:

  • thuis, via de digitale balie
  • bij de centrale inschrijfbalie in de Ontvangsthal, bij ingang Noord of op het Plein (ingang 45/47)

De inschrijving is nodig vanwege de identificatieplicht. Neem voor de inschrijving mee: 

  • een geldig identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument
  • bewijs van inschrijving bij uw zorgverzekeraar

Parkeren kan in 1 van de 2 parkeergarages, of in een parkeergarage in de buurt.

Een bezoek aan de polikliniek

    • U kunt zich voorbereiden op uw bezoek aan het UMCG door uw klachten van tevoren op te schrijven. Bedenk ook welke vragen uw wilt stellen. Als u het prettig vindt, kunt u iemand meenemen naar het gesprek. Twee horen meer dan 1 en het is fijn om samen nog na te praten.
    • Gebruikt u medicijnen? Neem dan een overzicht mee van de medicijnen die u nu gebruikt. Deze kunt u vragen bij uw apotheek. U mag ook de medicijnen zelf of de doosjes meenemen.
    • Soms krijgt u voor een afspraak speciale instructies. Als er instructies zijn, dan staan deze in de afspraakbrief. We geven ook aan of u zelf naar huis kunt, of dat het beter is dat iemand u naar huis brengt.
    • Neem uw afspraakbrief mee. Op de brief staat een streepjescode. Hiermee meldt u zich aan bij de aanmeldzuil of de balie van de polikliniek. Neem ook een verwijsbrief van uw behandelaar als u die heeft.
  1. We willen verspreiding van ziekten en resistente bacteriën in het UMCG zoveel mogelijk voorkomen. Die zijn ongevoelig voor de standaard antibiotica en daardoor lastig te behandelen.

    Laat ons daarom vóór de afspraak weten of u:

    • waterpokken, krentenbaard, rode hond of kinkhoest heeft. Of als u contact heeft (gehad) met iemand die een van deze ziekten heeft.
    • woont of werkt op een bedrijf waar varkens-, kippen- of runderen worden gehouden voor de vleesproductie.
    • het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld of opgenomen bent geweest.
    • een huisgenoot heeft met MRSA, een resistente bacterie.
    • zelf een resistente bacterie heeft.
  2. Voor een onderzoek krijgt u in de behandelkamer een injectie (meestal in uw arm) of een kleine hoeveelheid vloeistof te drinken. Soms krijgt u beide. In de vloeistof zit een radioactieve stof. Deze stof verzameld zich in het orgaan of lichaamsdeel dat we gaan onderzoeken.

    Bij sommige onderzoeken maken we opnamen terwijl u de radioactieve vloeistof krijgt toegediend. Bij andere onderzoeken moet de stof eerst even inwerken voordat de opnamen gemaakt kunnen worden. De inwerktijd verschilt per onderzoek. Bij lange inwerktijden hoeft u niet op de polikliniek te blijven.

    Na de inwerktijd gaat u naar de kamer waar we de de opnamen maken. Bij de meeste onderzoeken kunt u uw kleding aanhouden, maar metalen voorwerpen zoals gespen, piercings en beugel-BH's moeten af of uit.

    Het aantal opnames hangt af van het soort onderzoek. Het maken van een opname kan 5 tot 15 minuten duren. Het hele onderzoek kan daardoor een uur of langer in duren.

    Als het onderzoek is afgelopen moet u soms even wachten totdat de ;opnamen door een arts bekeken zijn. De uitslag van het onderzoek sturen we naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  3. U krijgt van uw behandelaar informatie over de resultaten, uitslagen en vervolgstappen als die nodig zijn. Dit kan op verschillende manieren:

    • tijdens een vervolgafspraak op de polikliniek
    • via uw huisarts of verwijzend specialist
    • we sturen de informatie naar u toe
    • we bellen u
  4. Als universitair medisch centrum doen we veel onderzoek. Aan zulke onderzoeken kunnen patiënten en niet-patiënten meedoen. Uw behandelaar kan u ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. U krijgt van ons dan informatie over het onderzoek. Zo kunt u beslissen of u wel of niet mee wilt doen. Deelname is nooit verplicht. Uw beslissing heeft ook geen gevolgen voor uw behandeling.

Contact

U kunt ons bellen tijdens openingstijden.