Osteoporose: onderzoek en diagnose

Als we denken dat u osteoporose heeft, doen we een aantal onderzoeken om dit vast te stellen.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie voor een afspraak. Tijdens de 1e afspraak bespreken we uw klachten en gezondheid. U vult een aantal vragenlijsten in. Deze gaan over uw ziektegeschiedenis, medicijnen, leefstijl zoals voeding en bewegen en vallen. Ook doen we een aantal onderzoeken.

Mogelijke onderzoeken

Welke onderzoeken we doen, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Andere mogelijke onderzoeken zijn:

Een röntgenfoto maken we alleen als we denken dat u een wervelinzakking heeft.

  • U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt.

    Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft.

    Neem iemand mee die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld uw partner en/of kinderen of een goede kennis.

  • Na de onderzoeken bespreken uw arts en andere specialisten de resultaten met elkaar. Samen stellen ze een diagnose. Als de diagnose osteoporose is, bespreken ze meteen welke behandelmogelijkheden er zijn. En maken ze een behandeladvies.

  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Voorbereiding

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt.

Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft.

Neem iemand mee die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld uw partner en/of kinderen of een goede kennis.

Uitslag

Na de onderzoeken bespreken uw arts en andere specialisten de resultaten met elkaar. Samen stellen ze een diagnose. Als de diagnose osteoporose is, bespreken ze meteen welke behandelmogelijkheden er zijn. En maken ze een behandeladvies.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Ouderengeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.