Opwekken eisprong

Als je onregelmatig of helemaal niet ongesteld bent, is het lastiger om zwanger te worden. Je hebt dan minder vaak of helemaal geen eisprong. Meestal kunnen we een eisprong opwekken met medicijnen. Dit heet ook wel ovulatie-inductie.

Door een onregelmatige menstruatiecyclus heeft iemand maar een paar eisprongen per jaar, en soms helemaal geen. Het is mogelijk om een eisprong op te wekken met medicijnen. De kans op een zwangerschap is dan groter.

Voordat zo'n behandeling mogelijk is, doen we altijd eerst een hormoononderzoek in het bloed. Zo kunnen we bepalen wat de oorzaak is dat je geen of minder eisprongen hebt. En welke behandeling dan het beste is.

Er zijn verschillende manieren om met medicijnen een eisprong op te wekken. Bijvoorbeeld met:

  • Tabletten: meestal starten we met Letrozol of clomifeen-tabletten om een eisprong op te wekken. Als je hierdoor nog geen eisprong krijgt, kunnen we kiezen voor injecties of een operatie. Dit is de LEO procedure.
  • Hormooninjecties: als tabletten niet goed werken is een FSH-injectie een mogelijkheid. Daarin zit het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de eierstokken eiblaasjes laten rijpen.
  • een pompje met medicijnen: deze behandeling is alleen geschikt voor vrouwen bij wie de hypothalamus niet goed werkt. Dit onderdeel van de hersenen stuurt de hypofyse aan om hormonen te maken voor de eiblaasgroei. Niet veel vrouwen krijgen deze behandeling.

De behandeling stap voor stap

  1. Je krijgt van je arts een recept om een bloeding op te wekken. Je hoort ook van je arts wanneer je moet langskomen. Je belt ons in elk geval op de eerste dag van je menstruatie voor een afspraak. Meestal is die afspraak dan op de 3de dag of rond de 10de dag bij de arts of verpleegkundig specialiste.

  2. Je gaat voor deze behandeling naar het Centrum voor Voorplantingsgeneeskunde

    Kun je niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

Hoe werkt het?

  • Je slikt elke dag 2.5 mg Letrozol om de eiblaasjes te laten groeien. Met een vaginale echoscopie volgen we de cyclus. Als de eiblaasjes groeien, kijken we hoeveel eiblaasjes zich ontwikkelen en hoe dik het baarmoederslijmvlies is. Het doel is om 1, maximaal 2 mooie eiblaasjes te laten groeien en springen.

    Rond de dag van de eisprong, is het belangrijk dat je seks hebt. Een week na de eisprong onderzoeken we je bloed om te zien of de eisprong goed is gegaan. Dat zien we aan het hormoon progesteron in het bloed, dit wordt gemaakt na de eisprong in de eierstok.

    Als 2.5 mg niet genoeg is om eiblaasjes te laten groeien, kunnen we de volgende cyclus de dosis verhogen naar 5 mg. We kijken weer of er eiblaasgroei optreedt. Als dat niet zo is, kunnen we de dosis verder verhogen naar 7.5 mg per dag van cyclus dag 3 tot en met cyclus dag 7. Is er dan nog geen eiblaasgroei? Dan kijken we of clomifeencitraat tabletten of injecties een goede optie zijn voor jou om de eisprongen op te wekken.

    Zodra de eiblaasgroei en eisprong goed is gegaan, kunt je 5 maanden lang Letrozol gebruiken. Je hoeft in die tijd niet meer langs te komen voor een echo. Als na de 6e eisprong nog geen zwangerschap is, bespreken we hoe het gaat, of er bijwerkingen zijn van de medicijnen en voor vragen. Als het medicijn goed bevalt, geven we je weer een recept voor 6 eisprongen. Als je dan nog niet zwanger bent gaan we over op het opwekken van de eisprongen met injecties.

    Soms groeien er te veel eiblaasjes. De kans op een zwangerschap van meerlingen is dan te groot. Je kunt dan beter juist beschermde seks hebben, om dit te voorkomen.

    Kans op een zwangerschap

    De kans op een zwangerschap is ongeveer 15% per cyclus. In 6 tot 12 cycli is 45% van de vrouwen zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap ligt bij iedere behandeling tussen de 5 %.

  • Als je niet of bijna niet menstrueert dan starten we met een recept provera om een bloeding op te wekken. Je krijgt een recept waarmee je de tabletten clomifeencitraat 50 mg ophaalt bij de poliklinische apotheek UMCG. Vanaf de 3e dag van de menstruatie neem je 5 dagen achter elkaar, van de 3de tot en met de 7de dag. Elke dag 1 tablet.

    Op de 10de dag na de start van de menstruatie kom je naar het ziekenhuis. We bekijken met een vaginale echoscopie of de eierstokken goed reageren op de tabletten en of er een eiblaasje groeit. Als er inderdaad een eiblaasje groeit, kijken we wanneer de eisprong is. Rond die dag is het belangrijk dat je seks hebt. Een week na de eisprong onderzoeken we je bloed om te zien of de eisprong goed is gegaan. Dat zien we aan het hormoon progesteron in het bloed, dit wordt gemaakt na de eisprong in de eierstok.

    Als een dosis van 50 mg niet genoeg is om eiblaasjes te laten groeien, kunnen we de volgende cyclus de dosis verhogen naar 100 mg. We kijken weer of er eiblaasje groeien. Als dat niet zo is, kunnen we de dosis verder verhogen naar 150 mg per dag van cyclus dag 3 tot en met cyclus dag 7.

    De behandeling wordt meestal 6 tot 12 keer herhaald. Als je niet zwanger bent in de 5de cyclus, doen we in de 6de cyclus nog een keer de echoscopische monitoring van de eiblaasgroei. Zo zien we of het baarmoederslijmvlies goed groeit en opbouwt met de clomifeencitraat tijdens de eiblaasgroei. Als dat goed gaat, ga je nog 6 cycli door met deze medicijnen. Als het baarmoederslijmvlies niet goed opbouwt, gaan we over op het opwekken van de eisprongen met injecties. Als je na 12 eisprongen nog niet zwanger bent, gaan ook over op injecties om de eisprongen op te wekken.

    Krijg je met de hoogste dosis van 150 mg clomifeencitraat geen eiblaasgroei? Dan bekijken we samen of injecties of een kijkoperatie (LEO procedure) een goede optie zijn voor jou om de eisprongen op te wekken.

    Kans op een zwangerschap

    De kans op een zwangerschap is ongeveer 12 tot 15% per cyclus. In 6 tot 12 cycli is 35 tot 40% van de vrouwen zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap ligt bij iedere behandeling tussen de 6-8%.

  • Deze behandeling is met injecties. Daarom leer je van een verpleegkundige hoe je jezelf een injectie geeft.

    Op de eerste dag van de menstruatie bel je ons om een afspraak te maken voor een inwendige echo. De echo doen we op de derde dag van de menstruatie. Zo kunnen we zien of en hoeveel eiblaasjes er groeien. Je start op de derde dag van de menstruatie met prikken, 1 spuit per dag. De arts bepaalt de dosis.

    Als 1 eiblaasje ongeveer 18 mm groot is, krijgt je een injectie met hCG. Dit wekt de eisprong op, meestal al binnen 20 tot 40 uur. Om zwanger te worden is het belangrijk dat je seks hebt op de dag van de injectie, en 1 tot 2 dagen later.

    Een week na de eisprong kom je langs voor bloedonderzoek. We onderzoeken met het bloed of er een eisprong is geweest Dat zien we aan de hoogte van het progesterongehalte in het bloed.

    Kans op een zwangerschap

    De kans op een zwangerschap is ongeveer 15% per cyclus. Na 6-12 behandelingen is ongeveer 70-80% van de vrouwen zwanger.

  • Voor deze behandeling krijg je een infuuspompje met hormonen. Via een dun infuusslangetje geeft het pompje om de 90 tot 120 minuten een beetje hormonen af. Je draagt dit pompje dag en nacht op je buik, het zit er op geplakt. Het infuusje komt in het vet van de buikwand en daar worden de hormonen afgegeven.

    We doen om de paar dagen een echo om de eiblaasgroei te volgen. Als er eiblaasjes groeien, hoor je van ons wanneer je seks moet hebben om een kans te maken op een zwangerschap. We kunnen een injectie met hCG geven om de eisprong op te wekken, maar het lichaam kan met dit pompje ook zelf de eisprong maken.

    Zodra er een eisprong is geweest, halen we het pompje weg als je dat wilt. Je krijgt in de tweede helft van de cyclus nog hCG injecties die ervoor zorgen dat je meer progesteron aanmaakt. Dat is belangrijk voor een goede innesteling van een embryo in de baarmoeder. We kunnen het pompje ook laten zitten en dan hoef je geen injecties in de tweede helft. De arts bespreekt met je wat je het prettigste vindt.

    Kans op een zwangerschap

    De kans op een zwangerschap is 157% per cyclus. Bij 9 tot 120 cycli is 90% van de vrouwen zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap ligt tussen de 5 en 10%.

  • De behandelingen hebben soms bijwerkingen, maar het komt niet bij iedereen voor. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat:

    • je te veel eiblaasgroei hebt, waardoor de cyclus gestopt moet worden om meerlingzwangerschap te voorkomen.
    • je het hyperstimulatiesyndroom krijgt. Dit is een syndroom waarbij je te veel vocht vastgehoudt in de buikholte en de eierstokken opzwellen. Dit komt heel weinig voor bij het opwekken van eisprongen
    • je last hebt van opvliegers, duizeligheid en vermoeidheidsklachten, dit komt vooral voor bij clomifeencitraat en bij letrozol

Bijwerkingen en risico's

De behandelingen hebben soms bijwerkingen, maar het komt niet bij iedereen voor. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat:

  • je te veel eiblaasgroei hebt, waardoor de cyclus gestopt moet worden om meerlingzwangerschap te voorkomen.
  • je het hyperstimulatiesyndroom krijgt. Dit is een syndroom waarbij je te veel vocht vastgehoudt in de buikholte en de eierstokken opzwellen. Dit komt heel weinig voor bij het opwekken van eisprongen
  • je last hebt van opvliegers, duizeligheid en vermoeidheidsklachten, dit komt vooral voor bij clomifeencitraat en bij letrozol

Gezond zwanger worden

Een gezonde leefstijl is belangrijk als je zwanger wilt worden, op welke manier dan ook. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid en vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. 

Lees er meer over

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Secretariaat IVF: (050) 361 30 86