MESA/PESA en TESE-behandeling

MESA/PESA en TESE zijn vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen die geen zaadcellen in het sperma hebben. Dit heet ook wel azoöspermie. We proberen tijdens deze kleine operatie levende zaadcellen uit een bijbal of zaadbal (testikel) te halen.

Azoöspermie betekent dat er geen zaadcellen in de zaadlozing (sperma) zitten. Dit kan komen door:

 • een verstopping in de zaadleiders of in de bijballen
 • problemen met de aanmaak van zaadcellen in de de zaadballen
 • het ontbreken van of niet goed aangelegde zaadballen

Met bloedonderzoek bepalen we de waarde van de hormonen in het bloed. Hieraan zien we meestal of het om een verstopping gaat of een probleem met de aanmaak van zaadcellen. Meestal is het ook nodig om een echo van de zaadballen te maken.

Als we denken dat het om een erfelijke afwijking gaat, doen we een erfelijkheidsonderzoek.

Mogelijke behandelingen

Een MESA/PESA of TESE behandeling is altijd onderdeel van een breder vruchtbaarheidsonderzoek van beide partners. Het hangt van de oorzaak af welke behandeling mogelijk is: MESA /PESA of TESE.

MESA/PESA

Bij een afsluiting in de zaadleiders kunnen we proberen om zaadcellen uit de bijbal te halen. Dat kan tijdens een kleine operatie onder een plaatselijke verdoving. We proberen voldoende bewegende zaadcellen te krijgen. Dit lukt bij ongeveer 90% van alle mannen. Lukt het met MESA/PESA niet om voldoende bewegende zaadcellen te krijgen dan doen we meteen een TESE.

TESE

Als er problemen zijn met de aanmaak van zaadcellen, kunnen we met TESE proberen om zaadcellen rechtstreeks uit de bal zelf te halen. De kans dat dit lukt is 50%.

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie. Hierin staat hoe je je op de behandeling voorbereidt. Als je een MESA/PESA- of TESE-behandeling krijgt, mag je niet zelf naar huis rijden na de behandeling. Vraag van te voren iemand die je naar huis kan brengen.

 2. Je gaat voor deze behandeling naar de afdeling Urologie.

 3. MESA/PESA

  Je krijgt een plaatselijke verdoving in de zaadleider en de huid. Als het nodig is spreken we af dat we je in slaap brengen (roesje). Zodra de verdoving werkt, prikken we met een naaldje in de bijbal en zuigen we vloeistof op. We onderzoeken meteen of er levende zaadcellen in het vocht zitten. Als er geen zaadcellen in het vocht zitten, proberen we dit uit de andere bijbal te halen. Kan er in beide bijballen geen zaad worden opgezogen? Dan doen we een kleine operatie. We maken een kleine snee in de balzak om zo bewegend zaad uit de bijbal te halen.

  TESE

  Je krijgt een plaatselijke verdoving in de zaadleider en huid. Als het nodig is spreken we af dat we je in slaap brengen (roesje). Als de verdoving werkt, maken we een kleine snee in de zak en openen daarna de bal. We halen kleine stukjes weefsel van de bal weg. Meestal gebeurt dit aan beide kanten.

  We onderzoeken in het laboratorium of er zaadcellen aanwezig zijn in het afgenomen materiaal. Als er voldoende bewegende zaadcellen te zien zijn, vriezen we het vocht in. Dit kunnen we op een later moment gebruiken bij een ICSI behandeling.

 4. Na de behandeling kun je direct weer naar huis. Doe het in ieder geval een week rustig aan, om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te maken.

 5. Na de behandeling meld je je bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Je hebt dan een gesprek, waarin we onder andere vertellen of er zaadcellen zijn gevonden. Voor de uitslag van het weefselonderzoek plannen we een telefonische afspraak met je.

 6. We plannen een vervolgafspraak bij de behandelend arts bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Als het nodig is heb je een afspraak bij de uroloog.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties.

De belangrijkste complicaties die kunnen optreden zijn een bloeding of een ontsteking van de bijbal of de testikel.

Heel soms komt het voor dat iemand langere tijd pijn heeft aan de bijbal. Dit kan soms weken tot maanden duren. Dat komt voor bij mannen die nog niet eerder aan de testikels zijn geopereerd.

Resultaten behandeling MESA/TESE

Bekijk de resultaten van de behandeling MESA/TESE.

Gezond zwanger worden

Een gezonde leefstijl is belangrijk als je zwanger wilt worden, op welke manier dan ook. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid en vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. 

Lees er meer over

Veiligheid behandeling

In wetenschappelijke onderzoeken is de gezondheid van kinderen die geboren zijn met hulp van een MESAPESA- of TESE-behandeling een aantal jaren gevolgd. Het onderzoek laat zien dat kinderen die geboren zijn na een MESA/PESA- of TESE-behandeling even gezond zijn als kinderen die geboren zijn na een 'gewone' IVF- of ICSI-behandeling. De eerste MESA/PESA- en TESE- behandelingen waren in 1995. Er zijn daarom nog geen onderzoekgegevens over de gevolgen op een langere termijn.

Heb je nog vragen?

Je kunt naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.