Insectenallergie: behandeling

Als blijkt dat u insectenallergie hebt, maken we samen met u een behandelplan om u het beste te kunnen helpen.

Als u een uitgebreide allergische reactie heeft gehad, proberen we dit met een behandeling te voorkomen dat u in de toekomst opnieuw een reactie krijgt. Er zijn 2 mogelijke behandelingen voor insectenallergie. Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw situatie.

  • Adrenaline auto-injector: dit is een noodpen waar adrenaline in zit. Het staat ook wel bekend als de EpiPen®, Jext®, of Emerade®. Als u gestoken bent door een insect, kunt u zichzelf met deze pen prikken en adrenaline geven. Hiermee voorkomt u dat u ernstige klachten krijgt. Zoals benauwdheid of flauwvallen. De pen houdt dus niet de allergische reactie tegen, maar wel de ernstige gevolgen. U moet de pen altijd bij u hebben.
  • Immunotherapie: dit is een behandeling waarbij u meerdere injecties met insectengif krijgt. Het doel is om u immuun te maken voor het gif. Deze behandeling kan 3 tot 5 jaar duren. Hierin krijgt u elke 6 weken een injectie.

Behandelteam

Alle in insectenallergie gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Leven met insectenallergie

De meeste mensen met insectenallergie moeten voor lange tijd een noodpen (adrenaline auto-injector) bij zich dragen. Of dit moet en voor hoe lang, hangt erg af van de situatie.

Als u geen immunotherapie gaat beginnen, moet u de rest van uw leven een noodpen bij u dragen. Als u immunotherapie krijgt, hoeft u na 10 weken geen noodpen meer bij u te hebben. Mensen met mastocytose moeten wel altijd minstens 2 noodpennen bij zich hebben. Ook als ze immunotherapie krijgen.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Heeft u nog vragen?

U kunt de afdeling Allergologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?