Implantaat voor een kroon of brug

Als u een tand of kies mist, kunnen we deze vervangen door een 'nieuwe' tand of kies op een implantaat. De kroon of brug lijkt op een echte tand of kies.

Een kroon op een implantaat vervangt een missende of beschadigde tand of kies, een brug op implantaten vervangt meerdere tanden of kiezen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, van een speciaal metaal (titanium). We plaatsen de kunstwortel in het kaakbot en daarin groeit deze vast. Het implantaat ziet er uit als een schroef, is ongeveer 4 mm dik en 8 tot 12 mm lang.

Eerste gesprek

Uw tandarts kan u verwijzen naar Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Na de verwijzing heeft u eerst een afspraak. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek vertelt de kaakchirurg over de mogelijke operatie, de nabehandeling en mogelijke problemen na de operatie.

Er is meestal 1 behandeling nodig, soms 2 of 3:

 1. (als dat nodig is) aanbrengen van bot
 2. plaatsen van een implantaat
 3. (als dat nodig is) verwijderen van tandvlees dat de bovenkant van de implantaten bedekt.

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u op deze behandeling voorbereidt.

 2. Voor deze behandeling gaat u naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

  Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

 3. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Daarna maken we een snee in het tandvlees en schuiven het opzij om het kaakbot te kunnen zien. In het kaakbot boren we gaatjes, precies zo groot dat het implantaat er in past. Het aantal implantaten is afhankelijk van hoeveel tanden en kiezen we moeten vervangen. Soms is het nodig om extra extra bot aan te brengen. We doen dit met bot van een andere plek uit uw mond of met kunstbot.

  Als er te weinig bot is om het implantaat direct te kunnen plaatsen, brengen we eerst alleen bot aan. Door bot tegen de kaak aan te brengen maken we deze breder. Om de bovenkaak te verhogen maken we een luikje naar de neusbijholte. We kunnen nu het slijmvlies in de neusbijholte zien en schuiven dit opzij. Zo komt er ruimte tussen het slijmvlies en de bodem van de neusbijholte. In deze ruimte brengen we bot aan. Daarin komt later het implantaat. Als het bot na 3 tot 4 maanden is vastgegroeid, kunnen we een implantaat plaatsen.

  Soms bedekken we de implantaten met tandvlees. In dat geval is het nodig dat we u nog een keer opereren om het tandvlees weg te halen. Meestal is het mogelijk de implantaten direct door het tandvlees te laten steken. Een tweede operatie is dan niet nodig.

  Bij het vervangen van ontbrekende voortand(en), maakt de tandarts eerst een tijdelijke kroon of brug op een implantaat. Dit doen we omdat het tandvlees rondom een kroon of brug nog moet herstellen en altijd een beetje terugtrekt. Daardoor wordt een klein randje zichtbaar. Bij een kies achterin de mond ziet u het randje niet, daarom plaatsen we hier direct een definitieve kroon. De tandarts kan u informatie geven over de werkwijze van het maken van een kroon of brug.

  Het plaatsen van implantaten in de kaak duurt ongeveer 45-60 minuten.

  Het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden.

 4. Na de operatie kunt u weer naar huis.

  Als u een plaatje draagt, mag u na het plaatsen van de implantaten soms uw plaatje 2 weken niet dragen. Daarna probeert de tandarts het plaatje aan te passen. Het plaatje mag niet op een implantaat drukken.

 5. Als we eerder het implantaat hebben bedekt met tandvlees, dan halen we dat tandvlees later weer weg. Dit gebeurt na ongeveer 3 maanden. U krijgt daarvoor een nieuwe afspraak.

  Het weghalen van tandvlees is een kleine behandeling en gebeurt onder plaatselijke verdoving. We zoeken de implantaten op die tijdens het vastgroeien bedekt zijn met tandvlees. Na het opzoeken zijn de implantaten zichtbaar doordat het afdekschroefje door het tandvlees heen steekt. Soms is het daarna nodig dat we het tandvlees om de afdekschroefjes heen hechten. Soms zijn er geen hechtingen nodig.

  Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

 6. U heeft na 2 weken een afspraak op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie om de hechtingen in de mond weg te halen.

  Ongeveer 3 maanden na het plaatsen van de implantaten of een week na het weghalen van tandvlees, begint de tandarts met het maken van de kroon of brug. Dit kan uw eigen tandarts zijn maar we kunnen u hiervoor ook naar een andere tandarts verwijzen.

  Een implantaat met kroon is net een eigen tand of kies. U kunt er normaal mee eten. U verzorgt de kroon op dezelfde manier als uw eigen tanden en kiezen. Laat de implantaten, het omliggende tandvlees en het kaakbot 1 à 2 keer per jaar controleren.

Wachttijden

Wachttijden MKA

Bijwerkingen en risico's

Na de operatie kunt u last krijgen van:

 • pijn: als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt kunt u pijn krijgen. Daarvoor kunt u pijnstillers nemen. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee naar huis
 • zwelling en blauwe plekken: door de behandeling kunnen er zwelling en blauwe plekken voorkomen. Dit is normaal. Dit is na 2 dagen het ergst.
 • nabloeding: op de dag van de operatie en de dag erna kan er nog wat bloed uit de mond komen. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn.

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

 • niet goed vastgroeien van het implantaat: er is een kleine kans (ongeveer 3%) dat een implantaat niet goed vastgroeit en we het moeten weghalen. De kans wordt wel groter als u rookt. We overleggen dan met u of we opnieuw een implantaat plaatsen.
 • ontsteking van het tandvlees en kaakbot rond het implantaat: het implantaat kan er dan uitvallen of we moeten het weghalen. Bij een goede verzorging van de implantaten is de kans hierop is heel klein.

Wanneer bellen?

Bel ons als:

 • u na een operatie koorts krijgt boven de 39°C. Bij lichte verhoging hoeft u zich niet ongerust te maken. Dit is normaal.
 • de zwelling of pijn na 4 of 5 dagen weer toeneemt
 • een nabloeding niet stopt
 • u ongerust bent of vragen heeft

Tussen 8.00 en 16.30 uur kunt u bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: (050) 361 25 61. Buiten deze tijden belt u naar nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de kaakchirurg die dienst heeft.

Tips voor thuis

 • Als de wond op de dag van de ingreep opnieuw gaat bloeden, kunt u het volgende doen: neem een gaasje of schone zakdoek en maak daarmee uw mond schoon en droog. Pak daarna een ander gaasje of zakdoek en leg die opgevouwen op de wond, bijt daarna stijf dicht. Houd dit een half uur vol. Het gaat erom dat u druk op de wond uitoefent. Als het bloeden niet stopt moet u ons bellen. Bij een nabloeding moet u uw mond beslist niet spoelen.
 • Om de mond goed schoon te houden, krijgt u een recept voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kunt u bij de apotheek ophalen. Hiermee spoelt u de eerste 2 weken uw mond. Zo voorkomt u dat u een infectie krijgt. Na die 2 weken mag u voorzichtig weer gaan poetsen met een normale, zachte tandenborstel. Soms krijgt u medicijnen om infecties te voorkomen.
 • Als de bovenkaak is verhoogd door het aanbrengen van bot in de neusbijholte, mag u 2 weken uw neus niet snuiten en druk opbouwen. U mag de neus wel voorzichtig ophalen.
 • Het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden. Let er op dat u niet kauwt of bijt op het dopje van het implantaat.
 • De wond geneest beter en sneller als u na de operatie niet rookt en geen alcohol drinkt.
 • Of de kosten voor deze behandeling vergoed worden, hangt af van uw zorgverzekering. Na de eerste afspraak krijgt u een begroting voor deze behandeling, zodat u weet met welke kosten u rekening moet houden. Bel of mail ook altijd met de zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Kosten

Of de kosten voor deze behandeling vergoed worden, hangt af van uw zorgverzekering. Na de eerste afspraak krijgt u een begroting voor deze behandeling, zodat u weet met welke kosten u rekening moet houden. Bel of mail ook altijd met de zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.