Hooikoorts: onderzoek en diagnose

​Uw huisarts heeft u naar de allergoloog verwezen omdat u (mogelijk) hooikoorts. De allergoloog onderzoekt, als dat nodig is, of u allergisch bent en zo ja waarvoor.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u ook allergisch bent voor dieren of huisstofmijt. Hij kijkt ook of u een voedselallergie heeft en u (seizoens)astma heeft. De allergoloog vraagt eerst wat uw klachten zijn, wanneer u die klachten heeft, wat u hier zelf tegen doet en welke medicijnen u al heeft gebruikt. Daarna onderzoekt hij wat de oorzaken zijn van de allergie. Dit kan met de volgende onderzoeken:

Bloedonderzoek

Als u allergisch bent, maakt uw afweersysteem antistoffen (immuunglobine E) aan. Deze antistoffen kunnen in uw bloed zitten en met een bloedonderzoek, een CAP RAST-test, worden aangetoond. Voor een CAP-RAST-test nemen we een beetje bloed af.

Huidtest

Bij een huidtest worden de stoffen waar u mogelijk allergisch voor bent in uw huid getest. Na ongeveer 15 minuten zijn de eventuele huidreacties te zien. Bij een positieve huidtest ontstaat er een kleine zwelling die wat rood is. Deze wordt opgemeten. D grootte zegt iets over uw gevoeligheid voor de ingespoten stof.

Inhalatieprovocatie

Als uit het bloedonderzoek en de huidtest niet goed genoeg blijkt of u allergisch bent of waarvoor u dat bent, dan kan een inhalatieprovocatie-onderzoek helpen. Bij dit onderzoek krijgt u een bepaald allergeen, bijvoorbeeld graspollen, om te kijken hoe u hierop reageert. U ademt een allergeen in of u krijgt druppels met het allergeen in uw neus.

Voedselprovocatie

Om vast te stellen of u ook voedselallergie heeft, kunt u een voedselprovocatietest doen. Deze test kan aantonen of en voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent.

Bronchusprovocatie

Bij een bronchusprovocatie worden de luchtwegen geprikkeld om de gevoeligheid van uw luchtwegen te meten.

Algemene longonderzoeken

Bij een spirometrie/flow volume krijgt u een mondstuk in uw mond dat is aangesloten op een apparaat. U moet zo diep mogelijk in te ademen en zo hard mogelijk wegblazen. Zo wordt gemeten hoeveel lucht u kunt in- en uitademen en hoe hard. Ook kunnen we uw reactie op luchtwegverruimende medicijnen testen. U neemt dan een bepaald medicijn in en doet daarna het onderzoek nog een keer.

Bij een reversibiliteitsonderzoek meten we uw longfunctie gemeten voordat en ongeveer een half uur nadat u een luchtwegverwijder heeft ingeademd. Het onderzoek gebeurt op dezelfde manier als bij een spirometrie. Dit onderzoek kan bevestigen dat u astma heeft en of luchtwegverwijders effect hebben.

Uitslag

De allergoloog stuurt de resultaten van het onderzoek door naar uw huisarts. Hij geeft ook aan welke medicijnen voor u geschikt zijn.