Operatie nieuwe heup

Bij deze operatie krijgt u een nieuwe heup. Bijvoorbeeld omdat het kraakbeen in de heup weg is of omdat de dijbeenhals gebroken is. Het beschadigde heupgewricht vervangen we door een kunstheup. Dit heet een totale heupprothese.

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat een kop en een kom heeft. Als u loopt draait de kop van uw dijbeen soepel rond in de kom van uw bekken dankzij het kraakbeen. Als het kraakbeen beschadigd is of helemaal weg is, komen de uiteinden van het bot tegen elkaar. Het bewegen gaat minder makkelijk en u kunt pijn krijgen.

Bij een totale heupoperatie vervangen we de kop en de kom van uw heupgewricht. We doen deze operatie als medicijnen en fysiotherapie niet meer helpen tegen de pijn. Een kunstheup is dan de enige oplossing. 

Eerste gesprek

De arts en de verpleegkundig specialist vertellen u over de operatie en de voorbereidingen. Een totale heupoperatie is een zware operatie. We bespreken hoe u uw lichaam hierop voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat u goed herstelt. Zo krijgt u adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken. De fysiotherapeut kan u voor de operatie met krukken leren lopen. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hoort u van ons of u daarmee moet stoppen. Ook bespreken we met u welke soort heupprothese u krijgt. En wat de wachttijd voor uw operatie is. 

U krijgt 2 tot 3 weken van tevoren te horen wat de datum van uw opname is. 

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.  
   
  Een paar dagen voor de opname heeft u een telefonische afspraak met de apothekersassistent. Om uw medicijngebruik te bespreken. U heeft ook een telefonisch gesprek met de verpleegkundig specialist of physician assistant. Deze bespreekt bijvoorbeeld de behandelbeperkingen met u. Als u een dag voor de opname wordt opgenomen, dan heeft u deze gesprekken niet telefonisch maar in het ziekenhuis. 

  U heeft ook een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).  

  Daarnaast heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige op de polikliniek Vorm en Beweging. De verpleegkundige vult met u een vragenlijst in. En vertelt u over de opname en operatie. Tijdens dit intakegesprek nemen we ook een neuskweek bij u af. Dit is om u te testen op de Staphylococcus aureus-bacterie. Deze bacterie vergroot de kans op een infectie als u een prothese krijgt.  

  Als u na uw ziekenhuisopname niet naar huis kunt of thuiszorg nodig heeft, bespreekt u dit met de transferverpleegkundige. De transferverpleegkundige bekijkt welke zorg nodig is en regelt dit voor u. 

 2. U wordt op de dag van of een dag voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis. In de opnamebrief staat waar u moet zijn.

 3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. U mag geen nagellak dragen. U krijgt op de verpleegafdeling een pijnstiller en medicijnen die u rustig maken, als dit met u is afgesproken. 

  U gaat naar een operatiekamer in het Operatiecentrum. In de operatiekamer krijgt u een infuus, meestal in de bovenkant van uw hand. Via dit infuus krijgt u een narcosemiddel. Of als u een plaatselijke verdoving krijgt, een slaapmiddel. Zo merkt u weinig of niets van de operatie. Soms geven we u ook antibiotica via het infuus. Dit is om infecties te voorkomen. Ook krijgt u soms een urinekatheter voor de operatie. Dit alles hangt af van het type verdoving dat u krijgt, hoelang de operatie duurt en hoeveel bloedverlies we verwachten.

  De chirurg opent het gewrichtskapsel en haalt de heupkop weg. In de heupkom plaatsen we een cup. In uw bovenbeen krijgt u een metalen steel waarvan de kop precies in de cup past.

  Als het nieuwe heupgewricht op zijn plaats zit, sluit de chirurg uw gewrichtskapsel en de wond. Na de operatie heeft u aan de zij-achterkant van uw heup een litteken van ongeveer 20 cm.

  De operatie duurt ongeveer 1,5 uur. Hoe lang de operatie precies duurt hangt af van uw situatie.

 4. U gaat naar de uitslaapruimte. Hier houden we u goed in de gaten. Als u misselijk bent of pijn heeft, kunt u hier medicijnen voor krijgen. U heeft verschillende slangetjes, bijvoorbeeld:

  • een infuus
  • een drain om bloed en wondvocht af te voeren
  • een blaaskatheter om urine af te voeren

  Een spreidkussen tussen uw benen houdt uw been in de goede stand. We maken direct een röntgenfoto om de stand van de prothese te controleren. We bellen uw eerste contactpersoon na de operatie om te vertellen hoe de operatie ging. 

  Als alles goed gaat en u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling om verder te herstellen. U hebt nog een poosje een infuus. Dit hangt ervan af hoeveel u drinkt, het HB in uw bloed, en of u antibiotica krijgt. U mag 4 uur na de operatie weer proberen te lopen. U leert lopen met uw kunstheup, in het begin met krukken. U mag uw heup na de operatie volledig belasten. De fysiotherapeut komt hiervoor bij u langs.  

  U blijft ongeveer 4 dagen in het ziekenhuis. Hoelang u precies in het ziekenhuis blijft, hangt af van uw situatie.

 5. Als u thuiszorg nodig heeft of naar het verpleeghuis gaat, hebben we dat geregeld tijdens de voorbereiding.

  De eerste 6 weken na de operatie krijgt u bloedverdunnende medicijnen tegen trombose. In het ziekenhuis leert u hoe u uzelf deze spuitjes geeft. Als dit niet lukt, kan de thuiszorg dit doen.

  U slaapt de eerste 6 weken na de operatie op uw rug met een kussen tussen uw benen. Uw bed moet zo hoog zijn dat u er gemakkelijk in en uit kunt stappen. U moet 2 keer per dag een half uur zo plat mogelijk liggen om de heup goed te strekken.

  De eerste 3 maanden mag u een aantal bewegingen niet maken. Zo maakt u de kans kleiner dat uw heup uit de kom schiet. Voorkom deze bewegingen:

  • benen over elkaar slaan
  • knie naar binnen draaien
  • heupgewricht meer dan 90 graden buigen

  Als u uw been naar binnen draait en dan de heup meer dan 90 graden buigt, kan uw heup ook na de 3 maanden uit de kom schieten. Maak deze beweging dus helemaal niet meer.

 6. U moet 2 weken na de operatie een afspraak maken met uw (huis)arts voor het weghalen van de hechtingen.

  Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u een controle-afspraak op de polikliniek Vorm en Beweging. Bij de eerste controle maken we een röntgenfoto. Ongeveer 3 maanden na de operatie heeft u weer een controle-afspraak. Na 1 jaar komt u nog een keer terug voor een controle en maken we weer een röntgenfoto.

 • De operatie verloopt meestal goed. Heel soms zijn er bijkomende problemen. Dit noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

  • klapvoet, dit is meestal tijdelijk
  • bloeding
  • infectie aan de prothese
  • luxatie: dit betekent dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet
  • trombose, dit is een bloedprop in een bloedvat
  • verschil in beenlengte
  • heupprothese die loslaat, er is dan een nieuwe operatie nodig

  Wanneer bellen?

  Bel ons als:

  • de operatiewond weer gaat lekken
  • u koorts krijgt en uw wond vurig rood wordt
  • u niet meer op het been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
  • u pijn in de kuit voelt en de kuit strak aanvoelt in combinatie met een rode en glanzende huid

  Bel naar het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar een orthopeed.

 • Leven met een heupprothese

  Meer dan 90% van de mensen die een heupoperatie heeft gehad, is na 1 jaar tevreden over het resultaat. De pijn is meestal veel minder en de meeste mensen kunnen de heup beter bewegen dan voor de operatie.

  Slijtage

  Een heupprothese slijt en gaat 15-20 jaar mee. Zware lichamelijke inspanning en sommige sporten kunnen ervoor zorgen dat het nieuwe gewricht sneller slijt. Blijven bewegen is heel belangrijk. Zo kunt u bijvoorbeeld wandelen en fietsen zonder risico's. Bespreek met uw arts of verpleegkundig specialist wat u beter wel en niet kunt doen.

  Seks met een heupprothese

  Vrijen en seks hebben kan prima met een heupprothese. Maar pijn is een belangrijke waarschuwing. Als bepaalde houdingen in het begin nog lastig zijn, bouw het dan rustig op. En praat erover met uw partner. Een paar bewegingen moet u voorkomen: extreme buiging in het heupgewricht en binnen- en buitenwaartse draaiingen van het been.

  Infectie

  Als u een heupprothese heeft, is er altijd kans op een protheseinfectie. Bijvoorbeeld als u een wond-, urineweg- of luchtweginfectie heeft. Dit blijft uw hele leven zo. Let hier goed op en overleg bij twijfel altijd met uw (huis)arts.

 • Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. 

Mogelijke complicaties

De operatie verloopt meestal goed. Heel soms zijn er bijkomende problemen. Dit noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • klapvoet, dit is meestal tijdelijk
 • bloeding
 • infectie aan de prothese
 • luxatie: dit betekent dat de kop van de kunstheup uit de kom schiet
 • trombose, dit is een bloedprop in een bloedvat
 • verschil in beenlengte
 • heupprothese die loslaat, er is dan een nieuwe operatie nodig

Wanneer bellen?

Bel ons als:

 • de operatiewond weer gaat lekken
 • u koorts krijgt en uw wond vurig rood wordt
 • u niet meer op het been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
 • u pijn in de kuit voelt en de kuit strak aanvoelt in combinatie met een rode en glanzende huid

Bel naar het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar een orthopeed.

Leefregels

Leven met een heupprothese

Meer dan 90% van de mensen die een heupoperatie heeft gehad, is na 1 jaar tevreden over het resultaat. De pijn is meestal veel minder en de meeste mensen kunnen de heup beter bewegen dan voor de operatie.

Slijtage

Een heupprothese slijt en gaat 15-20 jaar mee. Zware lichamelijke inspanning en sommige sporten kunnen ervoor zorgen dat het nieuwe gewricht sneller slijt. Blijven bewegen is heel belangrijk. Zo kunt u bijvoorbeeld wandelen en fietsen zonder risico's. Bespreek met uw arts of verpleegkundig specialist wat u beter wel en niet kunt doen.

Seks met een heupprothese

Vrijen en seks hebben kan prima met een heupprothese. Maar pijn is een belangrijke waarschuwing. Als bepaalde houdingen in het begin nog lastig zijn, bouw het dan rustig op. En praat erover met uw partner. Een paar bewegingen moet u voorkomen: extreme buiging in het heupgewricht en binnen- en buitenwaartse draaiingen van het been.

Infectie

Als u een heupprothese heeft, is er altijd kans op een protheseinfectie. Bijvoorbeeld als u een wond-, urineweg- of luchtweginfectie heeft. Dit blijft uw hele leven zo. Let hier goed op en overleg bij twijfel altijd met uw (huis)arts.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het opnamebureau bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.30 en 10.30 uur.