Klachten en symptomen
Klachten die vaak voorkomen zijn:
- hartkloppingen
- een naar gevoel op de borst
- duizelig
- vermoeidheid
- kortademig zijn
Niet iedereen met boezemfibrilleren heeft de hele tijd klachten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld afwisselend een normaal sinusritme en boezemfibrilleren. En krijgen vooral last van de overgang tussen deze 2 ritmes. Ze hebben dan klachten als het boezemfibrilleren begint, of als de hartslag weer naar het (vaak langzamere) sinusritme gaat.
Andere mensen krijgen helemaal geen klachten. Dan vinden we soms toevallig boezemfibrilleren bij bijvoorbeeld een hartfilmpje of lichamelijk onderzoek.
Is boezemfibrilleren gevaarlijk?
Boezemfibrilleren is niet gevaarlijk. De klachten kunnen wel vervelend zijn. De klachten zijn dan ook een reden dat we boezemfibrilleren vaak wel behandelen. Soms heeft iemand door boezemfibrilleren meer kans op een beroerte of hartfalen. Dat kan komen doordat:
- het bloed bij boezemfibrilleren langzamer stroomt omdat de boezems niet meer goed samentrekken. Hierdoor kunnen er eerder bloedstolsels ontstaan. Dit kan soms zorgen voor een beroerte. Dit risico beoordelen we per persoon
- het hart onregelmatig en snel slaat. Het hart kan het bloed minder goed rondpompen. Dit kan soms leiden tot hartfalen
- er soms beschadigingen of littekens in de hartspiercellen in de boezems zitten. Die ontstaan door de onregelmatige elektrische prikkels bij boezemfibrilleren. De pompfunctie van het hart wordt daardoor nog slechter en het risico op hartfalen groter.
Of er een groter risico is op een beroerte of hartfalen, verschilt per persoon. Dit onderzoeken we.