Informatie voor patiënten

Uw huisarts doet mee aan het Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk (AHON) of gaat hieraan mee werken. Wat betekent dat voor u als patiënt? Het AHON is een samenwerking van huisartsen en onderzoekers in Noord- en Oost-Nederland. Door mee te werken aan het AHON kan de zorg van de huisarts aan u als patiënt worden verbeterd.

Het AHON is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In het AHON werken huisartsen uit Noordoost-Nederland samen met de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG. De AHON-database is een enorme lijst met gegevens over patiënten zoals u. De onderzoekers die de gegevens gebruiken, kunnen niet zien welke gegevens bij welke persoon hoort. Er doen meer dan 70 huisartsenpraktijken mee en in de AHON-database staan de gegevens van meer dan 460.000 mensen.

Hieronder hebben we de meestgestelde vragen verzameld. Wil je toch nog meer weten? Bel dan met je eigen huisartsenpraktijk.

  • Uw huisartsenpraktijk levert gegevens aan over de zorg aan haar patiënten. Het gaat om gegevens die huisartsen in de zorgadministratie vastleggen, bijvoorbeeld:

    • De diagnose (wat een patiënt precies heeft);
    • Welke medicijnen worden gebruikt;
    • Uitslagen van bijvoorbeeld bloedprikken;
    • Informatie over behandelingen.

  • De gegevens in de AHON-database worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ook worden ze gebruikt in het onderwijs aan studenten Geneeskunde en huisartsen in opleiding.


  • Uw huisarts wordt op de hoogte gehouden van de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Met de resultaten kunnen we samen de zorg in onze regio nog beter maken.

    Deze vragen hebben we bijvoorbeeld beantwoord met onze onderzoeken:

    • Kan een acute oorontsteking bij kinderen worden voorspeld?
    • Waardoor kunnen mensen darmkanker krijgen?
    • Wat is het gevaar van het tegelijk gebruiken van veel verschillende medicijnen?

  • De zorggegevens die over u bij de huisarts in de administratie staan, worden op zo’n manier in de AHON-database gezet dat niemand kan weten dat het over u gaat. Alle informatie zoals uw naam, uw adres, of burgerservicenummer (BSN) worden weggehaald. We noemen dit pseudonimisatie. De gegevens worden altijd naar de database verzonden via een beveiligde internetverbinding. Zo letten we goed op uw privacy.

    In de resultaten van alle wetenschappelijke onderzoeken is nooit te zien van welke patiënten precies de gegevens zijn gebruikt. Dat moet van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en daar letten we goed op.

    Meer weten? Je kunt hier onze Privacyverklaring lezen.


  • Doet uw huisartsenpraktijk mee aan het AHON en wilt u niet dat uw zorggegevens daarvoor worden gebruikt? Dan kan u dat aangeven door het invullen van het formulier Verklaring van bezwaar. Als u het formulier heeft ingevuld en bij uw huisarts ingeleverd, dan worden uw gegevens verwijdert en niet meer doorgestuurd naar de AHON-database.


Contact

Wilt u meer weten over het AHON en de AHON-database? Vraag uw huisarts of stuur een mail aan AHON.