Afdeling Radiologie

​Als afdeling Radiologie doen wij 'beeldvormende onderzoeken'. Dit zijn radiologische onderzoeken waarbij we beelden maken van organen en andere weefsels. Zo kunnen we 'van buiten' zien wat er binnenin iemand aan de hand is

Als iemand bepaalde klachten heeft, is beeldvormend onderzoek vaak 1 van de eerste stappen die we nemen in het UMCG. Elke soort onderzoek heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Welk soort onderzoek u krijgt, hangt af van de situatie. De arts die u behandelt, bepaalt dit. Soms krijgt u 1 onderzoek, soms verschillende.

Beeldvormend onderzoek is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van de diagnose, dus wat er met iemand aan de hand is.

Radiologische onderzoeken

Met radiologische onderzoeken kunnen we zien of iemand een bepaalde aandoening in zijn lichaam heeft en wat voor soort aandoening dit is, zonder dat iemand een operatie nodig heeft. Dit doen we door beelden te maken van organen en andere weefsels in het lichaam met: 

  • röntgenstralen: bijvoorbeeld een mammografie
  • geluidsgolven: bijvoorbeeld een echografie
  • magnetische velden: zoals een MRI-scan

Ook gebruiken we voor de onderzoeken ook geluidsgolven, magneetvelden, radioactieve stoffen en jodiumhoudende contrastmiddelen.

Behandelingen

Op de afdeling Radiologie doen we niet alleen onderzoeken, maar ook behandelingen. Dit heet interventieradiologie. De behandelingen gebeuren met behulp van beeldvormend onderzoek. We doen bijvoorbeeld de volgende behandelingen:

  • dotteren en stenten bij het verhelpen van bloedvatvernauwingen
  • emboliseren: het dichtmaken van een bloedvat bij bloedingen
  • trombectomie: weghalen van stolsels in de hersenvaten
  • plaatsen van katheters voor drainage van bijvoorbeeld abcessen

Ook helpen we bij het geven van medicijnen bij bijvoorbeeld chemotherapie.

Verwijzen

U kunt niet zelf contact opnemen voor een onderzoek. U heeft altijd een verwijzing nodig voor een afspraak bij Radiologie. Meestal verwijst uw huisarts u door, of uw arts in het UMCG.

Contact

Heeft u vragen? U kunt de polikliniek bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.