Onderwijs en opleiding IC Neonatologie

Als IC Neonatologie verpleegkundige werk je nauw samen met andere disciplines, zoals neonatologen, arts-assistenten, maatschappelijk werkers, laboranten, secretaresses en zorg-assistenten.

Geen dag is hetzelfde op IC Neonatologie. Het is voor deze functie dan ook van groot belang dat je flexibel bent en snel kunt schakelen in acute situaties.

De afdeling

De verpleegkundigen op IC Neonatologie bieden 24 uur per dag intensieve zorg aan prematuren met een zwangerschapsduur vanaf 24 weken, pasgeborenen met bedreigde vitale functies, pasgeborenen die (cardio-)chirurgische zorg nodig hebben en pasgeborenen met andere aangeboren afwijkingen. IC Neonatologie van het UMCG is de enige intensive care unit voor pasgeborenen in het noorden van Nederland, waardoor zieke pasgeboren baby’s vanuit de wijde omgeving worden overgebracht naar deze afdeling. De afdeling beschikt over 18 bedden. Jaarlijks worden hier ongeveer 600 pasgeborenen opgenomen.

Opleiding IC Neonatologie verpleegkundige

Wij hebben een opleiding tot IC Neonatologie verpleegkundige. Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. De opleiding is verdeeld in verschillende modules en bestaat uit 25 lesdagen. De opleiding duurt in totaal 17 maanden.

Het Wenkebach Instituut verzorgt het theoretische gedeelte van de opleiding. Dit instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de opleiding en ontwikkeling van alle professionals in de zorg. De rest van de tijd werk je op de afdeling IC Neonatologie. Tijdens dit praktijk gedeelte heb je meerdere werkbegeleiders, allemaal IC Neonatologie verpleegkundigen. Ze begeleiden je tijdens het hele traject.

Na de opleiding

Zodra je je diploma van de Verpleegkundige Vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie hebt gehaald, heb je binnen het multidisciplinaire team een spilfunctie in de specialistische zorg aan de zieke pasgeborene en de ouders/verzorgers.

Je begeleidt ouders in de zorg voor hun pasgeborene. Ook zorg je voor het opstellen, bijstellen en uitvoeren van het behandel- en verpleegplan.

Werken op de IC Neonatologie

We hebben regelmatig vacatures. Kijk op de vacaturepagina voor de huidige vacatures.