Chirurgische oncologie Wetenschappelijk onderzoek Chirurgische Oncologie

De afdeling Chirurgische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van de chirurgische behandeling van kanker. Zo werken we continu aan nog betere behandelingen voor onze patiënten.

Ons team is intensief betrokken bij landelijk en internationaal onderzoek naar de verschillende tumorsoorten die we behandelen. Sommige kankersoorten zijn heel zeldzaam. Zeker dan is het belangrijk alle krachten en kennis die we hebben bij elkaar te brengen en samen te werken met collega’s in andere medische centra.

In het UMCG hebben we extra expertise op het gebied van kanker bij ouderen, beeldvorming-gestuurde chirurgie en bepaalde kankersoorten. Hier doet ons team veel onderzoek naar.

  • Veel mensen die wij opereren zijn wat ouder. Als patiënten 70 jaar of ouder zijn, hebben zij naast de tumor vaak ook andere ziektes of klachten. Die kunnen ervoor zorgen dat mensen na een operatie minder makkelijk herstellen.

    In het UMCG onderzoeken we hoe een ouder lichaam op een operatie reageert. Als we dat weten kunnen we de uitkomsten van een operatie bij deze oudere patiënten beter voorspellen en waar mogelijk verbeteren. Zo kunnen we hen steeds beter begeleiden bij het kiezen van een behandeling die past bij hun doelen en wensen.

    Lees meer over het onderzoeksprogramma DARE.


  • Voor zo’n 80% van de mensen met kanker is een operatie de eerste behandeling. Het doel is dan de tumor zo goed mogelijk verwijderen. Hoe beter we tumorcellen zichtbaar kunnen maken tijdens de operatie, hoe beter de chirurg ze in 1 keer helemaal weg kan halen.

    De techniek die we hiervoor ontwikkelen heet intra-operatieve beeldvorming. Dankzij het onderzoek naar deze intra-operatieve beeldvorming kunnen we tijdens de operatie steeds beter:

    • mogelijk achtergebleven tumorcellen opsporen en direct weghalen
    • de doorbloeding van organen in de gaten houden
    • zien waar en of er uitzaaiingen zijn en deze direct weghalen

    Lees meer over het onderzoeksprogramma GUTS.


  • Alle oncologisch chirurgen in ons team doen in verschillende landelijke en internationale onderzoeksnetwerken onderzoek naar specifieke kankersoorten:

    • melanoom
    • sarcoom
    • schildklierkanker
    • zaadbalkanker
    • slokdarmkanker
    • uitgezaaide dikkedarmkanker

    Lees meer over het onderzoeksprogramma GUTS.


  • Op onze verpleegafdelingen onderzoeken we hoe muziek het herstel na een operatie kan verbeteren. Dat doen we samen met speciaal getrainde, professionele musici en het conservatorium in Groningen.

    Zo weten we dat muziek ervoor kan zorgen dat iemand minder pijn ervaart. Als de speciaal getrainde musici op de kamer of in de gang spelen, ervaren alle betrokkenen dit als zeer betekenisvol. Musici en verpleegkundigen werken samen aan nog betere zorg voor onze patiënten.

    Bekijk het filmpje over betekenisvolle muziek in de zorg om een indruk van het onderzoek te krijgen.


  • Een grote operatie en ziekenhuisopname is ingrijpend voor de patiënt, maar ook voor familie en naasten. In het UMCG onderzoeken we hoe zij als mantelzorger op de verpleegafdelingen kunnen ondersteunen na een operatie. En of deze hulp van familieleden of naasten de kans op heropnames en complicaties verkleint.

    We hebben voor dit onderzoek een speciale kamer ingericht. Hier kunnen mantelzorger en patiënt de eerste dagen na een operatie verblijven in een huiselijke sfeer. De mantelzorger en de verpleegkundige zorgen samen voor de begeleiding die dan nodig is.

    Eenmaal weer thuis zijn mantelzorgers zekerder omdat zij al geoefend hebben met bepaalde zorgtaken. Bovendien vinden veel patiënten het fijn als een familielid of naaste dichtbij hen is in het ziekenhuis.


Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan voor bijvoorbeeld OncoLifeS. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen via het secretariaat Chirurgische Oncologie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.