Onderwijs en opleiding Allergologie

Als afdeling Allergologie van het UMCG delen we onze kennis met studenten, artsen in opleiding en andere professionals. We leiden basisartsen op tot internist-allergoloog/immunoloog.

Opleiding tot internist-allergoloog/ immunoloog

Ben je basisarts en wil je je specialiseren in allergologie? Of student geneeskunde, en ben je geïnteresseerd in dit vakgebied? De afdeling Allergologie van het UMCG heeft opleidingsplaatsen voor toekomstig internist-allergologen/immunologen.  

De specialisatie allergologie is deel van het gecombineerde aandachtsgebied allergologie-klinische immunologie. Deze opleiding duurt 6 jaar: 2 jaar vooropleiding interne geneeskunde en 4 jaar specialisatie. Tijdens je opleiding werk je ook op de afdelingen Immunologie, KNO, Dermatologie en Longziekten. Daarnaast is een labstage onderdeel van de opleiding. Het is ook mogelijk om de opleiding te combineren met (promotie)onderzoek.  

Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en behandelen onder supervisie van ervaren internist-allergologen. Je werkt dus tijdens je opleiding al grotendeels zelfstandig als internist-allergoloog/immunoloog, met alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen. 

De stafleden van de afdeling vormen samen de opleidingsgroep. We hechten aan een kwalitatief hoogwaardige opleiding in een goed werkklimaat, waarin samenwerking centraal staat. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn onder andere vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, communicatie en patiëntgerichtheid.

Functie-assistenten

Naast internist-allergologen/ immunologen, worden binnen de afdeling Allergologie ook functie-assistenten opgeleid. Zij doen diverse praktische onderzoeken die zijn aangevraagd door de arts. En ze dienen medicatie toe op het Functiecentrum van de Allergologie. Daarmee is de opleiding tot functie-assistant heel veelzijdig.  

Lees meer over werken in het UMCG.

Vervolgopleiding en cursussen in het UMCG

Wil je je vervolgopleiding in het UMCG doen? Bekijk de vacatures.

Kijk ook welke cursussen je kunt volgen als je al in het UMCG werkt.