Onderzoekers onder leiding van hoogleraar Kindergeneeskunde Henk-Jan Verkade van het UMCG deden onderzoek naar de toediening van vitamine K bij baby's met een prik in plaats van met druppels. Zij adviseerden de minister om de eenmalige prik ook in Nederland in te voeren. En dat gaat nu gebeuren. Vandaag maakt het ministerie bekend hoe deze vitamine K-prik wordt ingevoerd.

Iedere baby een prik met vitamine K vlak na de geboorte? Leuk klinkt het niet, maar het is wel belangrijk, want daarmee worden hersenbloedingen bij baby’s voorkomen. Die kwamen in Nederland een stuk meer voor dan bij baby’s in bijvoorbeeld Denemarken, waar deze prik al gegeven werd.

Tekort aan vitamine K

“Hersenbloedingen bij baby’s van een paar weken oud komen vooral voor door een tekort aan vitamine K bij kindjes met een leverziekte”, zegt Verkade. “Op zichzelf is een vitamine-K-tekort prima te behandelen en de leverziekte meestal ook. Maar er is wel een probleem: als de leverziekte zelf nog niet ontdekt was in de eerste weken na de geboorte, kan er al onherstelbare hersenschade zijn ontstaan door een hersenbloeding. Dit kan voorkomen worden door pasgeboren kinderen kort na de geboorte een eenmalige injectie met vitamine K te geven. Ik ben heel blij dat de minister dit nu gaat invoeren, want iedere baby die een hersenbloeding krijgt die te voorkomen was geweest is er één teveel.”

Invoering nieuw beleid

Het nieuwe vitamine-K-beleid gaat naar verwachting halverwege volgend jaar in.

Meer lezen

Wil je meer weten over vitamine K en hersenbloedingen bij baby’s, lees dan verder op KennisInZicht:

Eén injectie vitamine K voor baby’s beter dan dagelijks druppelen