Voor de 900e keer is er in het UMCG een longtransplantatie verricht. Een mooie mijlpaal, maar tegelijkertijd is elke longtransplantatie bijzonder. Want achter elke transplantatie zit een verhaal. Dat van een doodzieke patiënt die kans krijgt op een langer en beter leven. En dat van de overleden donor die zijn longen aan iemand anders wilde schenken.

Op de longtransplantatieverpleegafdeling hangt een kaart van Nederland waarop honderden vlaggetjes zijn geprikt. Van de Waddeneilanden tot aan Zuid-Limburg. ‘Als een patiënt na de transplantatie weer naar huis kan, dan ronden we de opname af door de patiënt een pinnetje te laten zetten bij zijn woonplaats. Dat is altijd weer een mooi en soms ook heel emotioneel moment', vertelt internist Erik Verschuuren van het longtransplantatieteam.

Zowel volwassenen als kinderen

In 1990 werd in het UMCG voor het eerst een longtransplantatie gedaan, nu krijgen hier jaarlijks inmiddels ongeveer 45 patiënten nieuwe longen. Zowel volwassenen als kinderen, en ook vinden hier gecombineerde transplantaties plaats; een patiënt kan nieuwe longen en een nieuwe lever krijgen, of nieuwe longen en een nieuw hart.

Toch geschikt

Dankzij nieuwe technieken zijn er steeds meer longtransplantaties mogelijk. Zo is er in het UMCG een perfusiemachine ontwikkeld waarmee je kunt testen hoe goed donorlongen werken. Soms blijken longen die niet geschikt leken te zijn voor een transplantatie, toch goed te werken en kan het leven van een patiënt ermee worden gered. Ook doen we onderzoek om te kijken of we longen kunnen ‘opknappen’ en geschikt maken voor transplantatie, en hoe de kwaliteit van leven na een transplantatie kan worden verbeterd.

Alle vormen van orgaantransplantaties

Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld en het enige ziekenhuis in Nederland, dat alle vormen van orgaantransplantaties verricht. Het UMCG Transplantatiecentrum is daarmee het meest veelzijdige en grootste transplantatiecentrum van Nederland.