Verwijderen baarmoeder, eileiders en eierstokken bij genderdysforie

Een mogelijke operatie in een transitieproces van vrouw naar man is het verwijderen van de baarmoeder, eileiders en eierstokken.

Het is mogelijk deze operatie te combineren met een borstverwijderende operatie (een subcutane mastectomie) of een littekencorrectie daarvan.

Op termijn kunnen we tijdens de operatie waarbij we de baarmoeder, eileiders en eierstokken verwijderen, ook tegelijk de vagina verwijderen.

De behandeling stap voor stap

  1. Ongeveer 6 weken voor de operatie krijgt u 1 brief met de operatiedatum en 2 afspraakbrieven. Een afspraak bij de anesthesist om u voor te bereiden op de narcose en een afspraak bij plastische chirurgie met de zaalarts en een verpleegkundige. Zij bereiden u verder voor op de opname en nemen alles nog eens met u door.

  2. Voor deze behandeling gaat u naar het Operatief Dagbehandelingcentrum (ODBC).

  3. U krijgt tijdens de operatie een blaaskatheter. Dit is een slangetje in de blaas die de urine afvoert. Ook krijgt u een infuus.

    We verwijderen baarmoeder, eileiders en eierstokken tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. Meestal doen we de operatie via een kijkbuis, een laparoscopie. We maken daarvoor 4 sneetjes in de buik. Via die sneetjes worden een kleine camera en andere instrumenten in de buik ingebracht. Met die instrumenten worden de baarmoeder en eierstokken losgemaakt van de omliggende bloedvaten en organen. De baarmoeder en eierstokken worden daarna in principe via de vagina verwijderd.

  4. Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. De katheter die u voor de operatie heeft gekregen, blijft zitten totdat u zelf weer goed mobiel bent. Ook het infuus blijft zitten tot u zelf weer kunt eten en drinken. Via dit infuus krijgt u ook medicijnen als dat nodig is.

  5. Hoe snel u weer naar huis mag, hangt af van het soort operatie. Dit verschilt per persoon. Na de operatie moet u ongeveer 6 weken rust houden.

    Er zijn een aantal zaken waar u n​a de behandeling op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en er sneller van herstelt te vergroten.

Bijwerkingen en risico's

Mogelijke complicaties bij het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken zijn:

  • De urinewegen of de darmen kunnen tijdens de operatie beschadigd raken. Dit is goed te behandelen, maar het herstel duurt langer.
  • Er kan een bloeding in de buik of de top van de vagina ontstaan. Meestal wordt dit door het lichaam zelf hersteld. Het kan dus geen kwaad, maar het herstel duurt dan langer.
  • Bij een operatie is er kans op het ontstaan van infecties.
  • Bij een buikoperatie kunnen verklevingen ontstaan. Dit veroorzaakt soms pijnklachten.
  • Er is een kans op het ontstaan van trombose. Dit is een bloedpropje in een bloedvat. Als u verder gezond bent, is de kans hierop klein.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Genderteam bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.