Het middelste gewricht van de duim is de knokkel. De gewrichtsband zit aan de binnenkant van de duim. De banden zorgen voor stevigheid van het gewricht. Net als bijvoorbeeld de binnen- of buitenband van uw knie. Als de gewrichtsband beschadigd is, kunt u niet iets goed vastpakken. U mist dan de kracht van uw duim. Ook is vaak de knokkel van de duim dik.
Hoe ontstaat een skiduim?
Een skiduim komt doordat er te veel kracht op het gewricht komt. Het schiet dan in verkeerde stand. De banden die het gewricht bij elkaar houden rekken dan uit, of kunnen zelfs voor een deel of helemaal scheuren. Soms breekt ook een stukje bot af. Dit heet ook wel een avulsiefractuur.
Soms gebeurt dit tijdens een val bij het skiën. De duim wordt door de skistok naar buiten geduwd. Ook komt een skiduim voor bij balsporten. De bal komt dan hard op de uitgestrekte duim. U kunt ook een skiduim krijgen als u op uw hand valt.
Eerste gesprek
U heeft voor een afspraak altijd een verwijzing naar het Hand- en Polscentrum nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tijdens het eerste gesprek vragen we naar uw klachten. We doen een lichamelijk onderzoek aan uw duim. Soms maken we ook een röntgenfoto of een echo. We bespreken de mogelijke behandelingen, de nabehandeling en de problemen die na de behandeling kunnen ontstaan.
Behandeling skiduim
Er zijn 2 behandelingen mogelijk: een spalk (6 weken, 24 uur per dag) en een operatie. Een spalk is een goede behandeling als het gewricht nog stevig is. Als de spalk na 3 weken niet werkt, is een operatie nodig. We doen altijd direct een operatie als het gewrichtsbandje is gescheurd. En ook als er een stukje bot is afgebroken en verschoven. Ook na de operatie draagt u 6 weken een spalk.