Behandeling perifeer zenuwletsel hand, vingers of pols

Door een ongeluk, infectie, operatie of aandoening kunnen de zenuwen in de hand, pols of vingers beschadigd raken. De zenuwen die zorgen voor voelen en beweging zijn dan beschadigd. Dit heet ook wel perifeer zenuwletsel.

Als de zenuwen in pols, hand of vingers beschadigd zijn, krijgt u last van tintelingen of een doof gevoel. Soms kunt u uw hand of vingers minder goed of niet gebruiken.

Hoe ontstaat perifeer zenuwletsel?

Een perifeer zenuwletsel kan ontstaan door druk op de zenuw of door een ongeluk. De zenuw komt dan in de knel of gaat kapot. Ook kan de zenuw beschadigd raken door een infectie of een ontsteking.

Eerste gesprek

U heeft voor een afspraak altijd een verwijzing naar het Hand- en Polscentrum nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tijdens het eerste gesprek vragen we naar uw klachten. En doen we een lichamelijk onderzoek aan uw hand, pols en vingers. Soms maken we ook een röntgenfoto of een echo. We bespreken de mogelijke behandelingen, de nabehandeling en de problemen die na de behandeling kunnen ontstaan.

Behandeling perifeer zenuwletsel

Er zijn 2 behandelingen mogelijk: handtherapie of een operatie. Soms kijken we of de zenuw vanzelf hersteld. We noemen dit spontaan herstel. U krijgt dan handtherapie en oefeningen. Soms krijgt u ook een spalk. Spontaan herstel van de zenuw kan 1 tot 2 jaar duren. Als de zenuw is doorgesneden of gescheurd doen we altijd een operatie. Hoe goed de zenuw herstelt hangt af van hoe erg de zenuw beschadigd is en uw lichamelijke conditie. De zenuw werkt meestal nooit weer helemaal goed.

De operatie stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt.

  2. U gaat voor de operatie meestal naar het Operatief Dagbehandeling Centrum (ODBC).

  3. U krijgt eerst nog een keer uitleg over de operatie. Daarna gaat u naar de operatiekamer.

    Tijdens de operatie verdoven we uw hele arm. U krijgt een prik met een verdovend medicijn in uw hals of oksel. Uw arm voelt daarna warm en zwaar aan. Het gevoel in de arm verdwijnt, u kunt de arm niet meer bewegen. Veel patiënten zeggen dat dit voelt alsof de arm rechtop staat of op de buik ligt.

    U krijgt daarna een band om uw bovenarm. Die pompen we op. Dit lijkt op een bloeddrukmeting. De band zorgt ervoor dat het bloed niet meer door de arm kan stromen en de bloedvaten leeg blijven. De arts haalt de band meteen na de operatie weer weg.

    De chirurg maakt een snee op de plek van de zenuw. Als de zenuw helemaal is gescheurd hecht de chirurg de beide uiteinden aan elkaar. Soms gebruiken we een deel van een zenuw ergens anders uit het lichaam, bijvoorbeeld uit uw been. Dit zetten we dan tussen de 2 uiteinden. Daarna hechten we de wond en krijgt u een gipsverband.

  4. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Uw hand ligt op een kussen dat wat hoger ligt dan de rest van uw lichaam. Zo wordt uw hand niet dik. Als de verdoving uitgewerkt raakt en u pijn krijgt, kunt u om pijnstillers vragen. Als het goed met u gaat, gaat u naar huis of naar de verpleegafdeling.

  5. Na de operatie mag u uw hand een poosje niet gebruiken. U heeft daarom misschien hulp nodig thuis. Voor u naar huis gaat, bespreekt een verpleegkundige de mogelijkheden voor hulp met u.

  6. Na de operatie komt u 3 keer voor controle naar de polikliniek Vorm en Beweging. De eerste afspraak is 1 tot 2 weken na de operatie. We halen het gipsverband weg en controleren de wond. Als u hechtingen heeft, halen we die ook weg. Na 6 weken en 3 maanden komt u nog een keer voor controle.

  7. 3 tot 5 dagen na de operatie heeft u een afspraak bij de handtherapeut. De handtherapeut maakt een spalk die om uw hand past. Het maken van de spalk duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Trek kleding aan met wijde mouwen, zodat de spalk er doorheen past.

    In totaal krijgt u 4 weken een (gips)spalk. Zo komt er geen rek of druk op de geopereerde zenuw. De spalk mag niet nat worden. Douchen kan met een speciale plastic zak om de hand.

    Na 3 weken begint u met handtherapie. Hiervoor gaat u naar de polikliniek Vorm en Beweging of een handtherapeut bij u in de buurt. Dit bespreken we van tevoren met u. U krijgt ook oefeningen mee voor thuis. Het is belangrijk dat u die oefeningen doet. Het duurt meestal 6 maanden tot 2 jaar voordat de zenuw is hersteld. De zenuw werkt meestal nooit meer helemaal goed. U houdt bijvoorbeeld last van een doof gevoel of minder kracht.

  • Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

    • gezwollen hand. Dit komt vaak voor, maar gaat na een tijdje vanzelf weg.
    • nabloeding of infectie. Dit komt bijna nooit voor.
    • stijve gewrichten. Soms zijn de gewrichten stijf na de operatie. Meestal gaat dit over door het gebruik van een spalk. En de oefeningen die u krijgt.

    Wanneer bellen

    Bel ons als:

    • u koorts krijgt (hoger dan 38,5 graden)
    • u erge pijn heeft aan uw hand
    • er etter uit de wond komt

    Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 14 84. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de plastisch chirurg die dienst heeft.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

  • gezwollen hand. Dit komt vaak voor, maar gaat na een tijdje vanzelf weg.
  • nabloeding of infectie. Dit komt bijna nooit voor.
  • stijve gewrichten. Soms zijn de gewrichten stijf na de operatie. Meestal gaat dit over door het gebruik van een spalk. En de oefeningen die u krijgt.

Wanneer bellen

Bel ons als:

  • u koorts krijgt (hoger dan 38,5 graden)
  • u erge pijn heeft aan uw hand
  • er etter uit de wond komt

Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 14 84. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de plastisch chirurg die dienst heeft.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Vorm en Beweging bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.

Heeft deze informatie je geholpen?