Handtherapie

Handtherapie is een behandeling om te leren de hand, pols of vingers weer beter te gebruiken. En leren om te gaan met klachten zoals pijn, stijve gewrichten en minder kracht. Soms is handtherapie nodig na een kneuzing, breuk of operatie.

Handtherapie bestaat vaak uit oefeningen om uw hand, pols of vingers weer soepel te maken. Of om uw spierkracht te verbeteren. Een handtherapeut begeleidt u hierbij. Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer steeds beter kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om iets te grijpen, tillen of op te schrijven. Soms heeft u ook een spalk nodig. De spalk geeft uw arm of hand rust. De handtherapeut maakt de spalk voor u.

Wanneer handtherapie?

Handtherapie is meestal onderdeel van de revalidatie na een operatie aan uw hand, pols of vingers. Bijvoorbeeld na artrodese, proximale rij carpectomie of amputatie van een arm of hand. Handtherapie is ook een mogelijke behandeling bij sommige aandoeningen aan de hand, zoals een kneuzing of breuk. En we geven handtherapie aan kinderen met jeugdreuma.

Eerste gesprek

Uw huisarts of medisch specialist kan u voor een afspraak verwijzen naar het Hand- en Polscentrum. Tijdens het eerste gesprek onderzoeken we uw hand om te kijken wat er mis is. Ook stellen we u een aantal vragen. Met de informatie uit dit eerste gesprek maakt de handtherapeut samen met u een behandelplan.

Handtherapie stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.

  2. U gaat voor deze behandeling naar polikliniek Vorm en Beweging.

  3. Uw handtherapie kan uit verschillende onderdelen bestaan. Wat we doen hangt af van uw klachten:

    • Het soepel maken van gewrichten of spieren. Dit doen we bijvoorbeeld door massage.
    • U krijgt oefeningen om uw spieren of gewrichten soepeler of juist sterker te maken.
    • We maken een spalk als uw hand of arm rust nodig heeft.
    • We geven advies over het weer starten met werk, sport of andere taken in het dagelijkse leven.
    • We geven advies over het gebruik van hulpmiddelen. Zo zijn er handige hulpmiddelen om een activiteit die lastig gaat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld de dop van een fles halen. Of de knoop van een blouse dichtdoen.

    Hoe vaak u een afspraak heeft en hoe lang uw handtherapie duurt hangt af van de klachten die u heeft. Dit kan 3 maanden 1 keer per week zijn. Maar ook 1 jaar 1 keer per maand.

  • Het dragen van een handspalk geeft soms bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn meestal niet erg en gaan altijd weer over. Bijwerkingen zijn bijvoorbeeld roodheid, jeuk of blaren. Bespreek het met uw handtherapeut als u deze bijwerkingen heeft.

Bijwerkingen

Het dragen van een handspalk geeft soms bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn meestal niet erg en gaan altijd weer over. Bijwerkingen zijn bijvoorbeeld roodheid, jeuk of blaren. Bespreek het met uw handtherapeut als u deze bijwerkingen heeft.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Vorm en Beweging bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.

Heeft deze informatie je geholpen?