MRI-scan

Met een MRI-scan maken we beelden van weefsels en organen. Dus van de binnenkant van uw lichaam. De afkorting MRI staat voor 'magnetic resonance imaging'.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Vertel vóór het onderzoek aan uw arts of u:

    • bang bent in kleine ruimtes
    • borstvoeding geeft
    • zwanger bent of denkt dat u zwanger bent
    • eerder een allergische reactie heeft gehad op een contrastmiddel

    Een MRI-scanner heeft een sterke magneet. Daarom mogen er geen metalen of magnetische voorwerpen in de MRI-ruimte. Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen:

    • Bel ons als u of uw begeleider een metalen voorwerp in het lichaam heeft. Bijvoorbeeld een kunstgewricht of een metaalsplinter, een insulinepomp of een pacemaker. Een pacemaker kan bijvoorbeeld van slag raken door de magneet.
    • Neem geen metalen voorwerpen zoals sleutels, munten, horloges en pennen mee. Net als bankpassen en creditcards. Laat deze thuis of in het kleedhokje.
    • Ook in make-up zoals mascara en nagellak kan metaal zitten. Gebruik dit daarom niet op de dag van het onderzoek. Haal nagellak weg vóór het onderzoek.
  2. U gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Radiologie.

  3. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Als u een klikgebit heeft, dan moet die uit. Als u een MRI van uw hoofd, hals of nek krijgt moet een kunstgebit uit als u die heeft.

    Daarna gaat u op een onderzoekstafel liggen. Soms gebruiken we een contrastvloeistof om een orgaan en weefsel zichtbaar te maken. U krijgt deze vloeistof dan via een bloedvat in uw arm ingespoten. Of u drinkt deze vloeistof.

    U wordt op de onderzoekstafel in de scanner geschoven. Dit is een soort verlichte tunnel, het hoofd en voeteneinde zijn open. Als u goed ligt, maken we een scan. U moet tijdens de scan stil liggen, anders mislukt de scan.

    De scanner zelf maakt harde, kloppende geluiden. U krijgt daarom oordopjes en een koptelefoon. Dat dempt het geluid en beschermt uw gehoor. Soms kunt u muziek luisteren. Verder merkt u niets van het onderzoek.

    Kleine MRI-scanner

    Bij een MRI-scan van bijvoorbeeld uw voet, enkel, knie, pols of elleboog gebruiken we een kleine scanner. U zit dan tijdens het onderzoek in een stoel en uw arm of been ligt in een buis.

    Het onderzoek duurt 30-60 minuten.

  4. U kunt na een MRI-scan gewoon naar huis. Of naar uw verpleegafdeling, als u in het ziekenhuis ligt. ​

    Krijgt u voor de MRI-scan contrastvloeistof, dan kunt u beter tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven. Uw lichaam neemt de contrastvloeistof op en daardoor komt het ook in de moedermelk terecht.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een MRI-scan is een veilig onderzoek. Een MRI-scan is een apparaat dat werkt met radiogolven en een hele sterke magneet. Sterke magneten kunnen in theorie invloed hebben op het lichaam: pacemakers en insulinepompen kunnen door een magneet wel van slag raken.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 12.00 en tussen 14.00 en 16.30 uur.