MRI-scan

Met een MRI-scan maken we beelden van weefsels en organen. Dus van de binnenkant van uw lichaam. De afkorting MRI staat voor 'magnetic resonance imaging'.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Vertel vóór het onderzoek aan uw arts of u:

  • bang bent in kleine ruimtes
  • borstvoeding geeft
  • zwanger bent of denkt dat u zwanger bent
  • eerder een allergische reactie heeft gehad op een contrastmiddel

  Een MRI-scanner heeft een sterke magneet. Daarom mogen er geen metalen of magnetische voorwerpen in de MRI-ruimte. Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen:

  • Bel ons als u of uw begeleider een metalen voorwerp in het lichaam heeft. Bijvoorbeeld een kunstgewricht of een metaalsplinter, een insulinepomp of een pacemaker. Een pacemaker kan bijvoorbeeld van slag raken door de magneet.
  • Neem geen metalen voorwerpen zoals sleutels, munten, horloges en pennen mee. Net als bankpassen en creditcards. Laat deze thuis of in het kleedhokje.
  • Ook in make-up zoals mascara en nagellak kan metaal zitten. Gebruik dit daarom niet op de dag van het onderzoek. Haal nagellak weg vóór het onderzoek.
 2. U gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Radiologie.

 3. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Als u een klikgebit heeft, dan moet die uit. Als u een MRI van uw hoofd, hals of nek krijgt moet een kunstgebit uit als u die heeft.

  Daarna gaat u op een onderzoekstafel liggen. Soms gebruiken we een contrastvloeistof om een orgaan en weefsel zichtbaar te maken. U krijgt deze vloeistof dan via een bloedvat in uw arm ingespoten. Of u drinkt deze vloeistof.

  U wordt op de onderzoekstafel in de scanner geschoven. Dit is een soort verlichte tunnel, het hoofd en voeteneinde zijn open. Als u goed ligt, maken we een scan. U moet tijdens de scan stil liggen, anders mislukt de scan.

  De scanner zelf maakt harde, kloppende geluiden. U krijgt daarom oordopjes en een koptelefoon. Dat dempt het geluid en beschermt uw gehoor. Soms kunt u muziek luisteren. Verder merkt u niets van het onderzoek.

  Kleine MRI-scanner

  Bij een MRI-scan van bijvoorbeeld uw voet, enkel, knie, pols of elleboog gebruiken we een kleine scanner. U zit dan tijdens het onderzoek in een stoel en uw arm of been ligt in een buis.

  Het onderzoek duurt 30-60 minuten.

 4. U kunt na een MRI-scan gewoon naar huis. Of naar uw verpleegafdeling, als u in het ziekenhuis ligt. ​

  Krijgt u voor de MRI-scan contrastvloeistof, dan kunt u beter tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven. Uw lichaam neemt de contrastvloeistof op en daardoor komt het ook in de moedermelk terecht.

 5. U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een MRI-scan is een apparaat dat werkt met onschadelijke radiogolven en een hele sterke magneet. Sterke magneten kunnen in theorie invloed hebben op het lichaam. Maar: MRI-scans worden al meer dan 30 jaar gedaan. In al die tijd is er nog geen gevaar voor mensen ontdekt. Een MRI-scan wordt dan ook gezien als veilig.

Pacemakers en insulinepompen kunnen door een magneet wel van slag raken. Borden op de afdeling Radiologie geven aan waar het niet veilig is voor mensen die dit hebben.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 12.00 en tussen 14.00 en 16.30 uur.