CLaSSICO-studie

CLaSSICO studie: de gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel bij patiënten met chronische lage rugpijn, die uitstraalt naar het been, in vergelijking met gezonde vrijwilligers.

Wat onderzoeken we?

Het is nog steeds niet duidelijk hoe het komt dat lage rugpijn met uitstraling naar het been soms chronisch (blijvend) wordt. Mogelijk zorgt de continue lage rugpijn ervoor dat de zenuwen in de wervelkolom en hersenen gevoeliger worden. Dit noemen we centrale sensitisatie: sensitisatie betekent gevoeliger worden. Door centrale sensitisatie raken de zenuwen sneller geprikkeld, de pijnprikkels worden daardoor eerder en langer gevoeld. Soms worden hierdoor zelfs niet-pijnlijke prikkels als pijnlijk ervaren.

Bij verschillende soorten van chronische pijn zijn er aanwijzingen dat centrale sensitisatie een rol zou kunnen spelen. Voor de wervelkolom-gebonden pijn is dat nog niet bekend. In dit onderzoek testen we bij patiënten met lage rugpijn of zij ook verschijnselen van zo’n centrale sensitisering hebben.

Wie kan meedoen?

We zoeken voor dit onderzoek deelnemers:

  • die geen pijn hebben
  • ouder dan 18 jaar zijn
  • Nederlands spreken
  • niet eerder lage rugpijn hebben gehad

Hoe verloopt het onderzoek?

We doen het onderzoek met vragenlijsten, lichamelijk onderzoek en het meten van de pijnbeleving:

  • u krijgt online vragenlijsten om in te vullen
  • u komt 1 keer naar UMCG Beatrixoord voor een lichamelijk onderzoek en een test. Met de test onderzoeken we de pijngrens en pijnbeleving. Het bezoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Meer weten?

Wilt u meedoen of wilt u meer informatie over dit onderzoek? Bel of mail naar I. Schuttert.