Beenlengteverschil: behandeling

Als blijkt dat je beenlengteverschil hebt, maken we samen met jou een behandelplan om je de best mogelijke zorg te geven.

Hoe het behandelplan eruitziet, hangt af van jouw situatie. En van de oorzaak van het beenlengteverschil. We kijken naar de groei, of je bent uitgegroeid of niet, en hoe groot het verschil is. De behandeling is vooral bedoeld om het beenlengteverschil te verkleinen.

Mogelijke behandelingen

 • Als we inschatten dat het beenlengteverschil kleiner dan 2 centimeter blijft als je bent uitgegroeid, is een operatie vaak niet nodig. Je krijgt dan mogelijk een steunzool, een verhoging onder de schoen of beide.

 • Is het beenlengteverschil tussen 2 tot 4 centimeter? En zit je nog midden in de groei? Dan kunnen we met een operatie 1 of meer groeischijven in het langere been stil zetten.

  Deze operatie heet een groeistop of epifysiodese en is bedoeld om de groei van het langere been te stoppen. Zo kan het kortere been 'bijgroeien' en proberen we het beenlengteverschil te verminderen tot 2 cm of minder.

 • Als het beenlengteverschil groter is dan 4 centimeter kunnen we het kortere been langer maken. Dit doen we door een breuk in het bot te maken en het bot heel langzaam, met 1 millimeter per dag, op te rekken. Zo kan er nieuw bot 'aangroeien'.

  Het bot oprekken kan met een frame rondom het been dat vastzit aan het bot of met een pen in het bot.

  Deze behandeling heet een beenverlenging en is bedoeld om het beenlengteverschil te verminderen tot 2 centimeter of minder.

Behandelteam

Alle in beenlengteverschil gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij jouw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jou, jouw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Na de behandeling

Het einddoel van de behandeling van beenlengteverschil is dat je alles weer kunt doen. Wanneer je dit einddoel bereikt, verschilt per persoon. Samen zoeken we naar de juiste zorg bij jou in de buurt als dat nodig is. 

 • Heb je vragen of zorgen over je behandeling? Of heb je problemen op school, thuis of met vrienden en komt dat door je aandoening? Je kunt dit bespreken met de psycholoog of orthopedagoog. De psycholoog of orthopedagoog luistert naar je en kan je helpen handiger om te gaan met problemen, beter voor jezelf op te komen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook kan een psycholoog of orthopedagoog je advies geven over school.

  Je ouders kunnen terecht bij de maatschappelijk werker. Samen kunnen zij bespreken hoe het is voor jullie als gezin, voor je ouders en voor je broertjes en zusjes. Ook kunnen ze met de maatschappelijk werken bespreken welke praktische zaken ze moeten regelen en of ze emotionele ondersteuning nodig hebben.

 • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Orthopedie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 16.30 uur. Je kunt ook een e-mail sturen.