Baarmoederfoto: röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders

Een hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders. Met dit onderzoek komen we meer te weten over waarom iemand minder vruchtbaar is. Een baarmoederfoto kan ook de kans op een zwangerschap vergroten.

Een HSG is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Op de foto zien we of de grootte en de vorm van de baarmoeder normaal is. Ook bekijken we of de eileiders goed open zijn. Als het mogelijk is maken we de HSG met oliehoudend contrastmiddel. Uit onderzoek blijkt dat hierna de kans op een zwangerschap hoger is.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je voorbereidt. Je krijgt een recept voor een antibioticatablet die je de avond vóór het onderzoek inneemt tegen een mogelijke infectie.

  Het onderzoek kan pijnlijk zijn. Neem daarom de avond voor het onderzoek én 1 uur voor het onderzoek pijnstillers in. Informatie hierover staat in de afspraakbrief.

  We doen dit onderzoek na het einde van de menstruatie, maar voor de volgende eisprong. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent als je een röntgenfoto laat maken. Daarom moet je op de dag van het onderzoek zelf thuis een zwangerschapstest doen.

 2. Voor dit onderzoek ga je naar de polikliniek Radiologie. In de brief staat hoe laat je daar moet zijn.

 3. Je kunt eerst nog even naar de wc, zodat je blaas leeg is voor het onderzoek.

  In de kleedkamer kleed je je van onderen uit. Daarna ga je op de röntgentafel liggen met opgetrokken knieën. De arts brengt een speculum (eendenbek) in de vagina in. Ook desinfecteert de arts de baarmoedermond met jodiumgaasjes en plaatst een ballonkatheter in de baarmoeder. Het plaatsen van de katheter kan een krampend gevoel onder in de buik geven. Dit lijkt op menstruatiepijn.

  Je mag je benen weer strekken als het we het speculum weer weghalen. Je kunt meekijken met het onderzoek op een beeldscherm. Via de ballonkatheter brengen we contrastvloeistof in de baarmoeder. Dit kan ook een krampend gevoel onder in de buik geven. Het inspuiten duurt een paar minuten. Als de baarmoederholte en de eileiders gevuld zijn met contrastvloeistof maken we een paar foto’s. Als dat klaar is, halen we de katheter weg.

  Je krijgt een washand, een handdoek en een maandverband. Soms loopt er wel eens iets van de contrastvloeistof terug. Met het maandverband kun je dat opvangen. Je kunt je ook weer aankleden.

  Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 minuten.

  Soms maken we nog een restfoto. Op die foto zien we of het contrastvloeistof zich goed in de buikholte heeft verspreid. Het hangt van de contrastvloeistof af of deze tweede foto of 10-15 minuten na de eerste foto wordt gemaakt, of pas 24 uur later. Voor deze restfoto hoef je je niet weer uit te kleden. Je krijgt ook geen nieuwe contrastvloeistof in je baarmoeder.

 4. Na het onderzoek kun je weer naar huis. Je kunt lichte krampen in je onderbuik hebben. Ook kun je een beetje bloed verliezen. Zolang dit niet meer is dan bij een menstruatie hoef je je geen zorgen te maken. Door de jodium en de contrastvloeistof kan je afscheiding er wat anders uitzien dan normaal.

  Wanneer bellen

  Bel ons als je:

  • koorts hebt, hoger dan 38°C
  • je niet lekker voelt
  • last hebt van buikpijn die erger wordt
  • sterk ruikende vaginale afscheiding heeft
  • meer bloed verliest dan normaal tijdens je menstruatie

  Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 – 16.30 uur op telefoonnummer (050) 361 30 32.

  Bel bij spoed en buiten deze tijden met het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61. Vraag naar de arts-assistent die dienst heeft van de afdeling Gynaecologie.

Veiligheid van het onderzoek

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling.

Voor de foto gebruiken we een contrastmiddel. Dit is verder niet schadelijk. 

Heb je nog vragen?

Je kunt naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.