Je kunt eerst nog even naar de wc, zodat je blaas leeg is voor het onderzoek.
In de kleedkamer kleed je je van onderen uit. Daarna ga je op de röntgentafel liggen met opgetrokken knieën. De arts brengt een speculum (eendenbek) in de vagina in. Ook desinfecteert de arts de baarmoedermond met jodiumgaasjes en plaatst een ballonkatheter in de baarmoeder. Het plaatsen van de katheter kan een krampend gevoel onder in de buik geven. Dit lijkt op menstruatiepijn.
Je mag je benen weer strekken als het we het speculum weer weghalen. Je kunt meekijken met het onderzoek op een beeldscherm. Via de ballonkatheter brengen we contrastvloeistof in de baarmoeder. Dit kan ook een krampend gevoel onder in de buik geven. Het inspuiten duurt een paar minuten. Als de baarmoederholte en de eileiders gevuld zijn met contrastvloeistof maken we een paar foto’s. Als dat klaar is, halen we de katheter weg.
Je krijgt een washand, een handdoek en een maandverband. Soms loopt er wel eens iets contrastvloeistof terug. Met het maandverband kun je dat opvangen. Je kunt je ook weer aankleden.
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 minuten.
Soms maken we nog een restfoto. Op die foto zien we of het contrastvloeistof zich goed in de buikholte heeft verspreid. Het hangt de contrastvloeistof af of deze tweede foto of 10-15 minuten na de eerste foto wordt gemaakt, of pas 24 uur later. Voor deze restfoto hoef je je niet weer uit te kleden. Je krijgt ook geen nieuwe contrastvloeistof in je baarmoeder.