ACTH-test bij kinderen

Een ACTH-test is een onderzoek om te ontdekken hoe de bijnierschors werkt. De ACTH-test heet ook wel Synacthen-test.

Met de ACTH-test bepalen we de werking van de bijnierschors. De bijnierschors maakt onder andere het hormoon cortisol aan. Cortisol heet ook wel het stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat belangrijke lichaamsfuncties goed gaan. ACTH moedigt de bijnierschors aan om cortisol af te geven.

We doen de test met een ACTH-stofje in het bloed. Door dit stofje geeft de bijnierschors eventjes wat meer cortisol af. Hoeveel dat is, kunnen we dan meten in het bloed. Die metingen doen we een paar keer achter elkaar. Zo kunnen we goed zien hoe de bijnierschors werkt.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je kind op het onderzoek voorbereidt. Je kunt alvast hier meer lezen over de voorbereiding op het bezoek.

 2. Voor dit onderzoek ga je naar het Functiecentrum van het Beatrix Kinderziekenhuis. In de brief staat waar je moet zijn.

 3. Een verpleegkundige brengt je naar de kamer voor het onderzoek. Hier mag je op een bed gaan liggen. Je krijgt eerst een infuus. Via dat infuus kunnen we ook wat bloed afnemen. Het infuus blijft zitten tot dat het onderzoek klaar is. Je moet daarom met die arm een beetje voorzichtig zijn. Na het onderzoek halen we het infuus weer uit je arm.

  Via het infuus krijg je de teststof. De teststof stimuleert korte tijd de hormoonproductie van het lichaam. De verpleegkundige neemt zowel voor als na het geven van de teststof een aantal malen bloed af via het infuus. Jouw bloed gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Tijdens het onderzoek controleert de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk.
  Als het onderzoek klaar is, haalt de verpleegkundige het infuus weer uit je arm of hand. Dit doet geen pijn.

  Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.

  Na het onderzoek

  Na het onderzoek mag je weer naar huis.

 4. Na ongeveer 2 weken bellen we je over de uitslag.

Heb je nog vragen?

Je kunt het functiecentrum van het Beatrix Kinderziekenhuis bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur.