• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Goedaardige tumoren van de huid

Print 

​​​Naast kwaadardige tumoren van de huid zoals het melanoom, het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom, bestaan er veel verschillende goedaardige tumoren van de huid.

Bij deze groep kunnen moedervlekken (naevi), atheroomcystes (talgkliercystes), fibromen (huiduitstulpsels), angiomen (bloedvatgezwellen), ouderdomswratjes en lipomen (vetbulten) horen. Moedervlekken staan sterk in de belangstelling omdat er bij moedervlekken een kleine kans bestaat dat deze ontaart in een melanoom.

Soms moeten goedaardige huidtumoren verwijderd worden. Dit kan zijn om een vorm van huidkanker uit te sluiten. Ook esthetische wensen of een lokalisatie van de afwijking op functioneel storende plekken kunnen een reden zijn om goedaardige huidtumoren te verwijderen. Vooral bij goedaardige huidtumoren in het gezicht of op plaatsen waar na verwijdering van een tumor de huid niet meer in een keer gesloten kan worden speelt de plastisch chirurg een grote rol.

Er bestaat een goed samenwerkingsverband tussen de afdeling plastische chirurgie, dermatologie en pathologie in dit verband. Bij huidkanker in het hoofd-halsgebied wordt daarnaast ook samengewerkt met hoofd-halsoncologen van de afdelingen Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) en keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).