• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cystic Fibrosis

Print 

Cystic Fibrosis (CF) is ook wel bekend als ‘taaislijmziekte’. In ons lichaam zitten verschillende klieren die vocht (slijm) afscheiden. Deze klieren zitten in organen zoals longen en darmen. Het slijm voert afvalstoffen, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën in het lichaam af. Normaal is dit slijm dun en waterig. Bij mensen met CF is dit slijm juist taaier. Vandaar ook wel de naam 'taaislijmziekte'. Door het taaie slijm kunnen problemen ontstaan in verschillende organen. De longen van CF patiënten zijn altijd aangedaan.

In Nederland zijn 1.350 mensen met CF en ieder jaar worden ongeveer 50 kinderen met de ziekte geboren. CF is daarmee de meest voorkomende erfelijke aandoening in ons land.

Oorzaak CF

De oorzaak van CF is een verstoorde zoutuitscheiding in de slijmvormende cellen. Hierdoor droogt het slijm als het ware uit en wordt taai. Het taaie slijm wordt minder gemakkelijk naar buiten afgevoerd, waardoor eerder luchtweginfecties ontstaan.

Ook de alvleesklier (pancreas) speelt bij CF een belangrijke rol. De alvleesklier scheidt stoffen af die nodig zijn voor de vertering van voedsel. Bij CF werkt dit niet goed waardoor voedingsstoffen minder goed worden verteerd en dus niet goed worden opgenomen door het lichaam.

Ook kan de uitscheiding van galzuren uit de darm minder goed zijn. Hierdoor verloopt de vertering nóg minder goed. In andere organen zoals de geslachtsklieren zitten ook slijmvormende klieren die aangedaan kunnen zijn.