•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Winterdepressie

Print 

​Bij een winterdepressie heeft u klachten die ook bij andere vormen van depressie voorkomen. U bent bijvoorbeeld somber, besluiteloos of futloos. U heeft weinig energie, u voelt zich lusteloos en heeft nergens zin in. U bent sneller geïrriteerd en functioneert minder goed op uw werk en in uw sociale leven.


Kenmerkend voor een winterdepressie is dat u daarnaast vaak veel meer behoefte heeft aan slaap. Ook heeft u meer behoefte aan eten. U snoept soms de hele dag door of heeft vreetbuien waarbij u vooral zoetigheid en koolhydraatrijk voedsel eet. Het komt niet zo vaak voor dat iemand die een winterdepressie heeft, juist lijdt aan slapeloosheid en verlies aan eetlust.

Opvallend aan een winterdepressie is dat deze klachten op een bepaald moment in het najaar of de winter ontstaan en in het voorjaar of de zomer weer volledig verdwijnen. Om van een winterdepressie te kunnen spreken, moet u de klachten gedurende meerdere jaren vrijwel jaarlijks hebben.

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) biedt lichttherapie voor mensen met een winterdepressie. Lichttherapie houdt in dat u vijf dagen achter elkaar drie kwartier voor een specialelamp zit die licht uitstraalt vergelijkbaar met daglicht. De meeste patiënten merken na een week effect.

Informatie en verwijzing

Denkt u een winterdepressie te hebben, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.

Voor meer informatie of lotgenotencontact kunt u ook terecht bij de Depressievereniging en het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.

Lichttherapie  

Tegen winterdepressie is maar één kruid gewassen: licht. Een week lang elke ochtend een half uur tot drie kwartier voor een goeie bak met licht zitten, werkt het best. Dat concludeert MD/PhD-er Stefan Knapen van het UMCG.

Lees erover in KennisInZicht