• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voor wie

Print 

De dragerschapstest is bedoeld voor alle paren die willen weten of hun toekomstige kind een verhoogde kans heeft op 1 van de 70 ernstige erfelijke ziektes. Dit kan ze helpen om een beslissing te nemen over een zwangerschap. Iedereen kan deze test dus doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dat is uw eigen keuze.

Partners gezond

De test is bedoeld voor alle paren met een kinderwens. Het hoeft dus niet zo te zijn dat 1 van de partners ziek is. Of dat beide partners ziek zijn. Of dat er ziektes in de familie voorkomen. In de meeste gevallen wordt een kind met een autosomaal recessieve ziekte juist geboren in een familie waarin de ziekte nog niet voorkomt.

Al gezonde kinderen

Als een paar al gezonde kinderen heeft, betekent dit niet dat ze geen dragers kunnen zijn. Ze kunnen dus alsnog een ziek kind krijgen. Als beide ouders dragers van dezelfde ziekte zijn, hebben ze bij elke zwangerschap 75% (3 op 4) kans op een gezond kind.​

Erfelijke ziekte

Heeft u of uw partner een erfelijke aandoening? Of komt er in een van beide families een erfelijke aandoening voor? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan navragen bij een afdeling Klinische Genetica of u in aanmerking komt voor de test. Of u eventueel doorverwijzen voor een afspraak bij een afdeling Klinische Genetica van een ziekenhuis bij u in de buurt.

Kind met erfelijke ziekte

Heeft u al een kind met een erfelijke aandoening? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan navragen bij een afdeling Klinische Genetica of u in aanmerking komt voor de test. Of u doorverwijzen voor een afspraak bij een afdeling Klinische Genetica van een ziekenhuis bij u in de buurt.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram