• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Test doen

Print 

Alle paren die een kinderwens hebben, kunnen de test laten doen. U kunt informatie en advies krijgen bij een aantal huisartsen in het noorden van het land. Die huisartsen kunnen de test eventueel ook direct aanvragen.

Wanneer doen

De test kan vóór de zwangerschap of vroeg in de zwangerschap gedaan worden. ‘Vroeg’ betekent: in de eerste 10 weken van de zwangerschap.

Niet individueel

Alleen beide aanstaande ouders samen kunnen de test doen. De test heeft namelijk alleen zin als beide ouders hem doen. Dit omdat het gaat om gecombineerd dragerschap: beide ouders moeten drager zijn van dezelfde afwijking. Het is dus niet mogelijk de test alleen te doen. De uitslag van de test krijgt u ook als paar.

Test via huisarts

U kunt de test aanvragen bij 4 huisartsenpraktijken in het noorden van het land:


Als u patiënt bent van 1 van deze huisartsen, dan kunt u naar uw eigen huisarts gaan. Als u geen patiënt bent, kunt u naar de huisarts gaan waar u het dichtst bij in de buurt woont. Ook als u niet in het noorden woont, kunt u een afspraak maken.

Hoe het werkt

U neemt contact op met 1 van de 4 praktijken om een afspraak voor een gesprek te maken. Tijdens dit gesprek kunt u vragen stellen en eventuele twijfels bespreken. Het beste is om dit samen te doen, dus met beide partners. Beide partners moeten in elk geval een gesprek met de huisarts hebben voordat ze de test kunnen doen.

Als u daarna de test wilt doen, vult u samen met de huisarts een aanvraagformulier in. Als u zwanger bent, moet dit op het formulier gemeld worden. Met het aanvraagformulier kunnen u en uw partner bloed laten afnemen bij de huisarts of het huisartsenlaboratorium. Dit bloed wordt gebruikt voor de test. De test kan pas gedaan worden als het bloed van beide partners binnen is.

Kosten

De test kost 950 euro per paar. Beide partners krijgen elk een factuur van 475 euro. Ziektekostenverzekeringen vergoeden deze kosten op dit moment nog niet. De kosten voor het afnemen van bloed, zo'n 10-15 euro per persoon, moet u ook zelf betalen. U kunt deze kosten wel declareren bij uw zorgverzekeraar. Ze vallen mogelijk wel onder uw eigen risico.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram