• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dragerschapstest

Print 

​​​Sommige baby’s worden geboren met een ernstige erfelijke ziekte, waardoor ze al jong veel pijn hebben, ernstig gehandicapt zijn of vroeg sterven. Veel van die ziekten ontstaan doordat beide ouders ‘drager’ zijn en dit niet van zichzelf wisten. Met de dragerschapstest kunnen paren al voor de zwangerschap testen of ze beiden drager zijn en dus een grotere kans hebben op een kind met een ernstige erfelijke ziekte.

Wat we testen

Deze dragerschapstest test op ongeveer 90 genen die te maken hebben met ongeveer 70 autosomaal recessieve ziektes. Het gaat om ernstige ziektes die zijn aangeboren of beginnen op heel jonge leeftijd en leiden tot ernstige lichamelijke en verstandelijke handicaps en/of veel pijn. Deze ziektes zijn moeilijk of niet behandelbaar en kunnen leiden tot overlijden op jonge leeftijd.

Kansen

Iedereen is drager van erfelijke ziektes​. Bij ongeveer 1 op de 150 paren is zowel de man als de vrouw drager van dezelfde erfelijke ziekte. Sommige paren hebben een hogere kans, bijvoorbeeld omdat ze familie zijn. Als beide ouders drager zijn, hebben ze bij elke zwangerschap 25% kans op een kind met de ziekte. Dus 1 op 4.

Voor wie

Alle paren in Nederland met een kinderwens ​kunnen de test laten doen.

Test doen

Als u de test (mogelijk) wilt doen, kunt u contact opnemen met 1 van de 4 huisartsenpraktijken. Deze huisartsen kunnen u informatie en advies geven en eventueel ook de test aanvragen. Deze huisartsen zijn hier speciaal voor getraind. De test wordt niet vergoed.

Mogelijk heeft u een zogenaamde ‘medische indicatie'. Die kunt u hebben als er een erfelijke ziekte in uw familie voorkomt. O​f omdat 1 of meer familieleden drager zijn van zo’n ziekte. En als u (ook) familie van uw partner bent, zoals neef en nicht. Dan gaat het anders. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar een afdeling Klinische Genetica van een ziekenhuis in de buurt. De dragerschapstest wordt dan vergoed, maar de kosten tellen wel mee voor het eigen risico van uw zorgverzekering.

Uitslag

De uitslag vertelt of u beiden drager bent van dezelfde ziekte of niet. Als u beiden drager bent, heeft u een verhoogde kans op een kind met een ernstige erfelijke ziekte. U kunt dan advies en informatie over de vervolgkeuzes krijgen.

Eerst wetenschappelijk onderzoek

Het UMCG heeft eerder een iets minder uitgebreide versie van de dragerschapstest aangeboden aan een kleine groep. Dit in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

We onderzochten toen hoe toekomstige ouders het vinden om zo’n test aangeboden te krijgen, hoe ze het aanbod ervaren en of huisartsen de test verantwoord kunnen aanbieden. Op basis van de resultaten van dit onderzoek hebben we besloten de test aan te bieden aan alle paren met een kinderwens.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram