Vroeggeboorte: behandeling

Een dreigende vroeggeboorte is een spannende en onzekere tijd voor jou en je partner. Het is niet te voorspellen hoe lang je nog zwanger zult zijn, of en wanneer de bevalling doorzet en hoe het met de baby zal gaan na de geboorte.

Je hebt samen met je partner een gesprek met een neonatoloog. Een neonatoloog is kinderarts die gespecialiseerd is in de behandeling van pasgeboren kinderen. Je krijgt informatie over wat je in jouw situatie kunt verwachten bij een vroeggeboorte. De neonatoloog vertelt onder andere over:

  • de eerste opvang van je kind na de geboorte
  • mogelijke complicaties als je kind (veel) te vroeg wordt geboren
  • verwachtingen (prognose) op korte en lange termijn
  • opname op de Intensive Care Neonatologie

Bij een zwangerschap van tussen de 32 en 36 weken heb je meestal een gesprek met de gynaecoloog. De kans is dan ook groot dat je kindje niet op de NICU opgenomen hoeft te worden, maar op 1 van de kinderafdelingen. Meestal verwijzen we je hiervoor naar in een ander ziekenhuis in de buurt. Dit betekent dat je daar dan ook bevalt.  

Behandeling

Welke behandeling mogelijk is, hangt af van jouw situatie:

  • Dit noemen we ook wel een extreme vroeggeboorte. Welke behandeling mogelijk is, hangt af van bijvoorbeeld zwangerschapsduur, het geschatte gewicht en de conditie van de baby. Bij zo'n extreme vroeggeboorte geven we bijna nooit weeënremmers.

  • Als uit onderzoek blijkt dat het inderdaad om een vroeggeboorte tussen de 23 en 34 weken gaat, proberen we de geboorte te remmen. Hiervoor krijg je weeënremmers via een infuus, zetpillen of tabletten. Vaak lukt het om de geboorte voor 2 tot 3 dagen uit te stellen. Langer lukt vaak niet.

    Tussen 23 en 34 weken zwangerschap nemen we je op in het ziekenhuis.

    Als de medicijnen goed werken dan stoppen de weeën meestal na 2 dagen. Je krijgt dan ook geen medicijnen meer. Je mag dan mogelijk weer uit bed. Soms mag je naar huis en kunt je eventueel thuis bevallen. Je moet dan al wel ver genoeg in de zwangerschap zijn. Als de vliezen zijn gebroken, blijf je in het ziekenhuis totdat je bent bevallen.

    Vanaf 23 + 5 weken zwangerschap krijg je,ook corticosteroïden. Dit zijn bijnierschorshormonen die je zelf ook aanmaakt als je stress hebt. Deze corticosteroïden zorgen er voor dat de longen en andere organen van de baby beter rijpen.

    Magnesiumsulfaat

    Bij een dreigende vroeggeboorte voor een zwangerschapsduur van 30 weken krijgt je magnesiumsulfaat via een infuus. Dit is om de hersenen van de baby beschermen.

  • Meestal is behandeling met medicijnen die de weeën remmen niet nodig, maar je kunt dit altijd met je arts bespreken. Een baby met 35 weken is meestal oud genoeg om geboren te worden.

Antibiotica

Als je blaasonsteking hebt, krijg je antibiotica. Je krijgt ook antibiotica tijdens de bevalling als we (nog niet) zeker weten dat je een bacteria hebt (groep B streptokok).

Behandelteam

Alle in vroeggeboorte gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij jouw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jou, je huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Een (dreigende) vroeggeboorte is voor de meeste ouders een onzekere en spannende gebeurtenis en zorgt voor allerlei emoties. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan je begeleiden op praktisch en emotioneel gebied. Als je dat wilt, helpen wij je bij het vinden van de juiste hulp.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Heb je nog vragen?

Je kunt de afdeling Verloskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.