Transpositie grote vaten: behandeling

Een mogelijke behandeling bij D-TGA is een operatie: de arteriële-switchoperatie. Dit is een open hartoperatie. We verplaatsen dan de aorta en de longslagaders naar de juiste plek. Meestal doen we de operatie als de baby 1 of 2 weken oud is.

Zodra we weten of een baby D-TGA heeft kunnen we de beste behandeling kiezen. De behandeling begint meteen na de geboorte. Of als we het na de geboorte ontdekken, meteen na de onderzoeken.

Na de geboorte zorgen we er voor dat zuurstofrijk en zuurstofarm bloed met elkaar kunnen blijven mengen. Dit doen we door de verbinding (foramen ovale) tussen beide boezems open te houden. Dit doen we met de Rashkind procedure. En door de verbinding (ductus arteriosus) tussen de aorta en longslagader open te houden. Dit doen we met medicijnen die de baby via een infuus krijgt.

De behandeling is altijd een hartoperatie. Hoe het behandelplan eruit ziet hangt af van het soort transpositie:

  • eenvoudige TGA: 75% van de kinderen heeft deze vorm. Er zijn dan meestal geen andere afwijkingen aan het hart
  • complexe TGA: 25 % van de kinderen heeft een vorm waarbij er meer afwijkingen aan het hart zijn, dan alleen de omgedraaide grote vaten. bijvoorbeeld VSD of Taussig-Bing

Mogelijke behandelingen

Vaak opereren we je baby binnen 2 weken. Meestal doen we een arteriële switch operatie (ASO).

Mogelijke andere behandelingen bij een TGA zijn:

  • Rastelli operatie
  • REV operatie
  • Nikaidoh operatie

Behandelteam

Alle in D-TGA gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij de behandeling betrokken. Samen komen ze tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jou, de huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor jouw kind betekent. Dit noemen we 'samen beslissen.

Samenwerken voor de beste zorg

Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Heb je nog vragen?

Je kunt de polikliniek van het Beatrix Kinderziekenhuis bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.