Tranende ogen

Iedereen heeft wel eens last van tranende ogen. Bijvoorbeeld als de harde wind recht in het gezicht blaast. Of bij een verdrietige gebeurtenis. Als de ogen blijven tranen is er vaak iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld irritatie aan het oog. Of een verstopping van het traanafvoerkanaal.

Tranen beschermen uw ogen. Ze zorgen ervoor dat uw ogen niet uitdrogen. Of niet beschadigd raken als u iets in uw oog krijgt. Als uw ogen blijven tranen is dat erg vervelend. U ziet bijvoorbeeld wazig of hebt de hele tijd het gevoel alsof er iets in uw ogen zit. 

Oorzaak tranende ogen bij volwassen

Er zijn verschillende oorzaken waarom het oog te veel tranen maakt:   

  • een vuiltje of haartje in het oog, dit zorgt voor irritatie aan het oog
  • droge ogen: er is iets mis met het oogvocht. Het vormt geen goede traanfilm over uw oog.
  • de traanpunten zitten niet op de goede plaats of zijn verstopt.  
  • het ooglid zit niet goed tegen het oog. Dit komt vooral voor bij oudere mensen waarbij het ooglid slapper is geworden. Als het ooglid niet goed tegen het oog zit, kunnen de tranen niet goed naar het traanpunt. 
  • een verstopping in het traankanaaltje of de traanzak. Dit komt door een ontsteking, ongeval of zonder duidelijke reden.  Soms wordt het traankanaal smaller als u ouder wordt. Het raakt dan sneller verstopt. Dit komt vaker voor bij vrouwen.
  • er is een probleem in de neus waar het traanneuskanaal zit. Dit kan zorgen voor een verstopping. 

Oorzaak tranende ogen bij kinderen

  • 5% van de kinderen krijgen in hun eerste jaar last van tranende ogen. Dat komt doordat bij de geboorte bij de helft van de kinderen de traanbuis nog niet open is. Er zit dan een vliesje voor. Meestal gaat binnen het eerste jaar vanzelf open. 
  • Traanwegen zijn bij kinderen veel smaller dan bij volwassenen. Bij een ontsteking in de neus (neusverkoudheid) zwelt de binnenkant van de neus op. Er ontstaat dan een verstopping in de traanwegen. Hierdoor ontstaan tranende en vieze, plakkerige oogjes. De verstopping gaat weer over als de verkoudheid ook over is. 
  • Aangeboren verstopping van de traanwegen. Dit gaat meestal vanzelf over bij ongeveer 90-95% van de baby's tussen de 6-12 maanden oud.
  • Aangeboren verwijde traanzak bij de geboorte. Het neustraankanaal is verstopt waardoor slijm en vruchtwater zich ophopen in de traanzak.

Onderzoeken

We doen altijd eerst onderzoek, ook om te zien of een behandeling nodig is. We bekijken of:

  • iets in het oog zit dat irriteert 
  • de traanpunten er zijn, open zijn en goed op de plaats liggen
  • de traanweg goed doorloopt. Dit doen we alleen bij volwassenen. We spuiten een klein beetje water in de traanweg met een klein, stomp naaldje. Als het vocht in uw neus terechtkomt, dan loopt de traanweg goed door. Anders doen we verder onderzoek. Soms maken we ook röntgenfoto's.   
  • er een probleem is aan de neus. Als dat zo is, krijgt u ook een onderzoek door de KNO-arts. 
Spleetlamp onderzoek binnenkant buitenkant oog
Spleetlamp onderzoek

Mogelijke behandelingen bij volwassenen

We doen een DCR-operatie als uw tranende ogen komt door een verstopping in de traanbuis of het traankanaaltje. We verbinden de traanzak direct met de neus. De tranen hoeven dan niet meer door de verstopte traanbuis. Als een DCR-operatie niet helpt, plaatsen we een buisje van Jones

Mogelijke behandelingen bij kinderen

Bij kinderen is de sondage een mogelijke behandeling: we maken een traankanaaltje wijder met een metalen staafje.

Werkt de sondage niet goed genoeg, dan doen we de behandeling opnieuw. Dit keer plaatsen we dan een plastic slangetje (Ritleng) in het traanbuisje. Zo blijft de nieuwe traanweg open. Het slangetje blijft ongeveer 6 tot 8 weken zitten.

Werkt ook Ritleng onvoldoende, dan kijken we of een DCR-operatie via de neus mogelijk is. Hierbij maken we een nieuwe verbinding tussen de traanzak en de neus.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?