Spoedeisende Hulp (SEH)

Adres in het UMCG: Fonteinstraat 4. Als u met de auto komt, kunt u het best parkeren in parkeergarage Zuid.

De Spoedeisende Hulp of eerste hulp is de plek waar mensen terechtkomen die acute medische hulp nodig hebben. We bekijken wat er aan de hand is en behandelen meteen als dat kan. 

De Spoedeisende Hulp is dag en nacht open.

Naar de Spoedeisende Hulp

Via de huisarts of huisartsenpost

U heeft een verwijzing van de huisarts of de huisartsenpost nodig voor u naar de SEH kunt komen. Als u bij de SEH komt, schrijven we u in als patiënt. U vult een formulier in, we vragen dan een aantal dingen: over uzelf en ook wie uw huisarts is.

Het hangt van uw klachten af of u gelijk wordt geholpen. Of dat u even moet wachten. We proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden. We behandelen patiënten die snel zorg nodig hebben eerst. Het kan dus zijn dat iemand anders voor u opgeroepen wordt. Of dat er iemand met de ambulance komt die we eerst helpen. Als u aan de beurt bent, mag 1 persoon met u mee naar de behandelruimte.

Rechtstreeks naar de SEH

Soms is het heel duidelijk dat u naar de SEH moet, u heeft dan geen verwijzing nodig. Bijvoorbeeld na een ongeluk of als u echt niet op de huisarts kunt wachten. In geval van spoed komen mensen vaak met de ambulance.

Centrum voor Seksueel Geweld

Slachtoffers van een vervelende seksuele ervaring komen ook naar de SEH, naar ons Centrum voor Seksueel Geweld. Onze artsen bieden samen met de politie en andere hulpverleners de zorg die nodig is. Heeft u hulp nodig? Bel dan 0800-0188. 

Parkeren

Komt u zelf met de auto naar het UMCG? Parkeren kan in 1 van de 2 parkeergarages, of in een parkeergarage in de buurt.

Wat gebeurt er op de SEH? 

U krijgt in de behandelkamer informatie van de SEH-verpleegkundige over wat we gaan doen. We vragen wat uw klachten zijn en doen onderzoek. We meten bijvoorbeeld uw bloeddruk, zuurstofgehalte en temperatuur. Soms onderzoeken we meteen uw bloed. Vaak krijgt u daarvoor een infuus in de arm. We maken meestal ook gelijk een hartfilmpje. Soms is er een röntgenfoto of CT-scan nodig.

De SEH-verpleegkundige bespreekt met de arts wat er daarna gebeurt. Die arts bespreekt met u of er meer onderzoek nodig is en wat een mogelijke behandeling kan zijn. Soms komt er ook nog een andere arts bij.

Hoe lang u op de SEH blijft en wat er daarna gebeurt hangt van uw klachten af en van hoe erg die klachten zijn. Soms kunnen patiënten na een bezoek aan de SEH weer naar huis. Andere keren moeten patiënten blijven voor verder onderzoek of opname.

We vragen tijdens uw bezoek toestemming om uw dossier te delen met uw huisarts.

Critical Decision Unit (CDU)

Als er meer onderzoek nodig is of als u op een behandeling moet wachten, gaat u naar de Critical Decision Unit (CDU). Hier nemen we u op. De CDU is een aparte ruimte naast de SEH. Hier ligt u maximaal 24 uur. We besluiten dan of u naar huis kan, we u opnemen in het UMCG of dat u naar een ander ziekenhuis gaat. Er mag 1 persoon per keer bij u op bezoek komen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Als universitair medisch centrum doen we veel onderzoek. Op de SEH doen we onderzoek naar het ontstaan en behandelen van acute aandoeningen. Daarvoor gebruiken we gegevens van patiënten die op de SEH komen. Die gegevens slaan we op in de data- en biobank Acutelines. We vragen u of u mee wilt doen. Als u dat wilt, krijgt informatie van ons over het onderzoek. Lees meer over Acutelines

Spoed. Wie moet ik bellen?

Bel bij levensbedreigende situaties altijd 112.

Is het niet levensbedreigend, maar heeft u wel snel een arts nodig bel dan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur uw eigen huisarts. Op andere tijden belt u de huisartsenpost.

Bent u onder behandeling bij een arts in het UMCG? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur de polikliniek.

Contact

U kunt de SEH bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.