Screening verwijding hersenbloedvaten

Wanneer u cystenieren heeft, heeft u een grotere kans op een verwijding van een slagader in de hersenen. Dit heet ook wel aneurysma. Om te onderzoeken of u een aneurysma heeft doen wij een screening. We maken dan een scan van uw hoofd.

Ongeveer 3% van de mensen heeft een aneurysma van een hersenbloedvat als ze 50 jaar oud zijn. Bij mensen met cystenieren is dit ongeveer 10%. Als één van uw familieleden met cystenieren ook een aneurysma heeft, dan neemt de kans toe tot ongeveer 20%.

U merkt vaak niets van een aneurysma. Maar wanneer een aneurysma groter wordt kan een hersenbloeding ontstaan. Een hersenbloeding kan worden voorkomen door een aneurysma op tijd op te sporen en te behandelen. We doen een screening en maken een scan van uw hoofd. U beslist zelf of u deze screening wilt laten doen. U bespreekt dit met uw arts.

Wat zijn de voor- en nadelen van screening?

Het belangrijkste voordeel van de screening is het op tijd opsporen en behandelen van een aneurysma. Hiermee kunnen we een hersenbloeding voorkomen.

Er zijn ook een aantal nadelen aan de screening:

  • vaak is het niet mogelijk of (nog) niet nodig om het aneurysma te behandelen. De risico's van de ingreep zijn dan groter dan het risico dat het aneurysma gaat bloeden. U weet dan dat u een aneurysma heeft, waar we nu nog niets aan doen. Dat kan u onzeker of angstig maken
  • de screening geeft geen volledige zekerheid. Er is een kleine kans dat het aneurysma gaat bloeden tussen 2 onderzoeken in. We behandelen niet (meteen) elk aneurysma
  • het vinden van een aneurysma heeft gevolgen voor patiënten die een groot rijbewijs nodig hebben voor hun beroep. U mag het beroep alleen blijven uitoefenen als het aneurysma kleiner is dan 10 mm. Als het groter is, moet deze eerst behandeld worden. Bij een kleinere aneurysma moet u zich elke 3 jaar laten keuren door een neuroloog. Dit is verplicht
  • als bij u een aneurysma ontdekt wordt, is het afsluiten van een (levens)verzekering misschien duurder en niet bij elke aanbieder mogelijk
  • tijdens een scan kunnen we ook aandoeningen vinden waar we niet naar zoeken. Het is mogelijk dat we dan voorstellen meer onderzoek te doen om te zien wat er aan de hand is

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de screening voorbereidt.

  2. Voor de screening gaat u naar de afdeling Neurologie.

  3. U heeft een gesprek met een neuroloog. Dit is een specialist op het gebied van de hersenen. De neuroloog vertelt u wat de voor- en nadelen van de screening zijn en bespreekt met u en wat dat voor u betekent. Daarna kunt u beslissen of u wel of geen scan wilt.

    Als u een scan wilt, dan is dat meestal een MRI-scan. Daarmee zien we de bloedvaten in de hersenen goed. We gebruiken geen contrastvloeistof bij het maken van de MRI-scan.

  4. U kunt na de screening gewoon naar huis.

  5. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak. 

    Geen aneurysma

    Als we geen aneurysma zien op de scan, dan maken we na ongeveer 5 jaar een nieuwe scan. U kunt ons zelf bellen voor het plannen van die afspraak.

    Wel een aneurysma

    Als we wel een aneurysma vinden, dan bespreekt de neuroloog de vervolgstappen met u. Samen met andere in aneurysma gespecialiseerde zorgverleners maakt uw arts een behandelplan op maat. Het hangt af van de plek en de grootte af welke behandeling u krijgt. Het is ook niet altijd nodig om een aneurysma meteen te behandelen. Vaak is er dan wel extra controle nodig. 

Kosten

Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor de screening. De screening valt wel onder het eigen risico. Als uw eigen risico al gebruikt is, krijgt u hiervan geen rekening.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.