Revalideren met exoskelet

Een exoskelet is een soort looprobot voor mensen die door een dwarslaesie of hersenbloeding weer moeten leren lopen. Met een exoskelet kunnen zij rechtop staan of lopen.

Uw revalidatiearts bekijkt of looptraining met een exoskelet voor u geschikt is. Ook als u niet in het in het UMCG Centrum voor Revalidatie revalideert, kan uw revalidatiearts u verwijzen voor looptraining met het exoskelet. 

Looptraining met een exoskelet

Met het exoskelet kunt u al vroeg in de behandeling starten met looptraining, omdat het u voor een deel ondersteunt. Zo kunt u uw spieren en zenuwstelsel trainen om weer (beter) te lopen. Weer zelf kunnen lopen is voor de meeste patiënten het eindresultaat van de looptraining, maar dat geldt niet voor alle patiënten. Rechtop staan en beweging tijdens de training met het exoskelet kunnen ook positieve invloed hebben op bijkomende klachten zoals darm- en blaasklachten, pijn en spasticiteit. Looptraining kan de algemene gezondheid verbeteren.

Looprek

Hoe werkt het exoskelet?

Het exoskelet is een frame dat bestaat uit robotbenen met motoren, sensoren en een computer op de rug. De sensoren en de computer zorgen ervoor dat het exoskelet u helpt bij het bewegen. Het frame van het exoskelet zorgt er ook voor dat uw benen in de juiste positie worden gehouden en bewegen.

Begeleiding

U komt elke keer voor de looptraining naar het UMCG Centrum voor Revalidatie. Voordat u begint maakt uw fysiotherapeut het skelet voor u op maat. Het exoskelet meet steeds waar het u wel of niet ondersteunt. Waar u geen ondersteuning nodig heeft, beweegt u op eigen kracht. Als dat niet luk, ondersteunt het skelet u. Het skelet meet ook de afstand die u loopt en hoe groot uw passen zijn. Met deze gegevens passen we de ondersteuning aan als dat nodig is.

Helpen met lopen