Parkinson: behandeling

De ziekte van Parkinson is helaas niet te genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat u beter zelfstandig kunt (blijven) functioneren. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, bespreekt u met uw neuroloog. 

Behandeling met medicijnen

U kunt medicijnen krijgen die de klachten verlichten. Omdat de verschijnselen veroorzaakt worden door een tekort aan dopamine, zijn veel medicijnen gericht op aanvullen van dit tekort. U kunt anti-parkinsonmedicijnen krijgen in de vorm van tabletten en capsules of apomorfine toegediend krijgen via een apomorfine-pen of pomp. Ook biedt het UMCG duodopatherapie

Hersenoperatie

Als de klachten zeer hinderlijk zijn en de behandeling met medicijnen onvoldoende werkt, komt u mogelijk in aanmerking voor een hersenoperatie. Dit heet een stereotaxie. Een specifiek hersengebied wordt dan uitgeschakeld of gestimuleerd door zwakstroom, waardoor bepaalde klachten verdwijnen. Het UMCG doet 2 soorten operaties: een letseloperatie en een stimulatieoperatie. De werkgroep Stereotaxie bekijkt samen met u welke operatie voor u geschikt is.