Operatie tumor bovenkaak

Een operatie waarbij we de hele bovenkaak weghalen, heet een maxillectomie. Bij een hemi-maxillectomie halen we de helft van de bovenkaak weg. Bij een partiële maxillectomie is het deel van de bovenkaak dat we weghalen nog kleiner.

We doen deze operatie bij mondkanker of bij neus(bij)holtekanker als een kwaadaardige tumor is doorgegroeid in het bot van de bovenkaak of daar heel dichtbij zit. Om de tumor helemaal weg te krijgen, moeten we dan de hele bovenkaak of een deel ervan weghalen.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt.

    Ook heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

    Een maxillectomie is een zware operatie. We bespreken vooraf hoe u uw lichaam hierop voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat u goed herstelt. Zo krijgt u adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken.

  2. De dag vóór de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We doen verschillende voorbereidende onderzoeken en u krijgt uitgebreide informatie over de operatie en de gevolgen daarvan. Het kan prettig voor u zijn als hier een vertrouwd persoon bij is

  3. U krijgt een narcosemiddel via een infuus in uw arm. Daardoor merkt u niets van de operatie. We halen de tumor en een stuk weefsel eromheen weg. Als dat kan, doen we dit via de mond of de neus. Dan heeft u dus geen littekens aan de buitenkant, in uw gezicht. Anders maken we hiervoor een snee in de wang die kan lopen van het oor tot de bovenlip.

    Of we de hele bovenkaak of een deel ervan weghalen hangt af van de grootte en de plaats van de tumor. Vaak ontstaat daardoor een opening tussen de mond- en neusholte. Daarom krijgt u tijdens de operatie een soort afdekplaatje op de opening. Dit plaatje blijft zitten en zorgt ervoor dat er geen voeding in uw neus komt als u eet of drinkt. En dat u goed kunt blijven praten.

    Kaak opnieuw maken

    Soms moeten we de kaak opnieuw maken om de wond dicht te maken. Dit heet een reconstructie. Er zijn verschillende mogelijkheden voor reconstructie:

    • met bot van het kuitbeen, met de overliggende huid.
    • met een metalen plaat en schroeven die we bedekken met een stuk van de grote borstspier.
    • met een deel van de bovenrand van het bekkenbot of het schouderblad.

    Tracheacanule

    Heel soms moet de chirurg tijdens de operatie bloedvaatjes doorsnijden. Daardoor werkt uw bloedafvoer tijdelijk minder goed en kunnen uw gezicht en luchtwegen opzwellen. U krijgt dan tijdens de operatie een tracheacanule zodat u kunt blijven ademen. Dit is een plastic adembuisje dat via een sneetje in uw hals in de luchtpijp zit.

    Weghalen halslymfeklieren

    Soms halen we ook de lymfeklieren in de hals weg. We noemen dit een halsklierdissectie. Dit doen we als de lymfeklieren er verdacht uitzien. Of om te voorkomen dat een tumor in de mond of keelholte zich verspreidt naar deze lymfeklieren.

    Een maxillectomie duurt 4 tot 5 uur. Dit kan veel langer zijn als we ook een reconstructie en/of halsklierdissectie doen. U blijft voor deze operatie 2 tot 14 dagen in het ziekenhuis.

  4. Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer of intensive care. Na de operatie heeft u:

    • een infuus
    • drains, dit zijn slangetjes waarmee het wondvocht wordt opgevangen
    • een blaaskatheter, dit is een slangetje dat uw plas afvoert

    U blijft 1-2 dagen op de intensive care. We houden uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartfunctie in de gaten. U krijgt ook medicijnen tegen de pijn. Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Als er nog maar weinig vocht uit de wond komt, halen we de drains weg.

    Een fysiotherapeut leert u hoe u goed ademhaalt en hoe u slijm ophoest na de operatie. De huid in uw hals en bij uw oor kan ongevoelig zijn door de halsklierdissectie. Meestal gaat dit na een paar maanden over. Soms blijft de huid op deze plek gevoelig.

  5. We onderzoeken het stuk kaak in het laboratorium. Als de lymfeklieren zijn weggehaald, dan onderzoeken we of daar uitzaaiingen in zitten. Het duurt minstens 2 weken voordat u hier de uitslag van krijgt.

  6. Meestal heeft u een week na de operatie een controle. We kijken of de wond goed is genezen en hoe het met u gaat. Hoe vaak, hoelang en bij wie u daarna onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

  • Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties bij een maxillectomie zijn:

    • een infectie
    • een (na)bloeding
    • lymfevochtlekkage die niet overgaat

    Soms werken zenuwen op de plek die geopereerd is (tijdelijk) niet goed.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties bij een maxillectomie zijn:

  • een infectie
  • een (na)bloeding
  • lymfevochtlekkage die niet overgaat

Soms werken zenuwen op de plek die geopereerd is (tijdelijk) niet goed.

Video bekijken Scannen

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen via de polikliniek MKA van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.