Nierstenen

Nierstenen zijn steentjes in de nieren. Die steentjes kunnen zorgen voor rugpijn, buikpijn, een branderig gevoel tijdens het plassen, bloed in de urine en koorts. Soms zijn de nierstenen te groot om uit te plassen.

De meeste nierstenen bestaan uit calcium (kalk) en kristallen van oxalaat- of urinezuur. Die kristalletjes ontstaan doordat in de urine te veel afvalstoffen zitten. Dat kan komen doordat u te weinig drinkt, te veel zweet, te veel eiwitten eet of een urineweginfectie heeft.

Meestal merken mensen niet dat ze nierstenen hebben. Maar als nierstenen naar beneden zakken kunnen ze vast komen te zitten in de urineleider. Dat merkt u door een vage, weinig opvallende pijn in uw onderrug (flanken). Die pijn wordt langzaam feller. En komt in steeds ergere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Zo'aanval heet ook wel niersteenkoliek. Tijdens een niersteenaanval is iemand rusteloos en loopt vaak rond. Andere mogelijke klachten zijn misselijkheid, overgeven, zweten, bloed in de urine en vaker aandrang om te plassen.

Eerste gesprek

Uw arts kan u naar verwijzen naar Urologie als die denkt dat u nierstenen heeft. Tijdens de eerste afspraak bespreken we uw klachten en we doen ook meteen een paar onderzoeken. Voor andere onderzoeken moet u soms op een andere dag terugkomen. Het hangt af van uw klachten welke onderzoeken u krijgt. Mogelijke onderzoeken zijn:

Behandeling nierstenen

Na de onderzoeken bespreken we samen of een behandeling met medicijnen of een ureterenscopie of een percutane nefrolithopalaxie nodig is.

Als u een niersteenaanval heeft kan uw huisarts u ook direct verwijzen naar het UMCG. Bij een niersteenkoliek krijgt u eerst medicijnen tegen de pijn. Deze helpen de spieren van de urinewegen ontspannen. De urinewegen worden hierdoor ruimer, waardoor u de steen misschien uitplast. Als dit niet lukt doen we bij u een ureterenscopie.

Bijwerkingen, risico's voorkomen

Om te voorkomen dat u last krijgt van nierstenen, krijgt u drink- en dieetadviezen. De uroloog verwijst u hiervoor soms naar een diëtist.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.