Cystoscopie: kijkonderzoek plasbuis en blaas

Met een kleine camera bekijken we de binnenkant van de plasbuis en de blaas om te zien af er afwijkingen zijn. Soms maken we foto's en een filmpje. Dit kijkonderzoek heet ook wel een cystoscopie.

Het onderzoek gebeurt met een cystoscoop. Dit is een dunne, holle buis of een flexibele, dunne slang met een kleine camera. Als u een katheterisatiekanaal heeft, gebruiken we een extra dunne flexibele slang.

Wanneer doen we een cystoscopie?

We doen dit onderzoek als u bloed plast of andere plasklachten heeft. Het kan zijn dat er een afwijking, een tumor of een poliep in de blaas, prostaat, nier, het nierbekken of de plasbuis zit. Maar plasklachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Een cystoscopie is ook een controleonderzoek, bijvoorbeeld als u bent behandeld voor blaaskanker.

Fluorescentie-cystoscopie

Soms gebruiken we fluorescerend blauw licht om tijdens de cystoscopie mogelijke afwijkingen beter te kunnen zien. We doen dit onderzoek alleen als we ook een TURT doen, zodat we een mogelijke afwijking direct kunnen weghalen.

Het verschil met een ‘gewone’ cystoscopie is dat u 1 uur vóór een fluorescentie-cystoscopie via een slangetje Hexvix in uw blaas krijgt. Dit is een fotogevoelige stof, dus een stof die reageert op licht. Hexvix hecht zich aan afwijkend weefsel, dus weefsel dat anders is dan normaal. Zoals een tumor. Eventuele tumoren zien we daardoor beter als we er blauw licht op schijnen.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Vrouwen die een tampon gebruiken moeten deze voor het onderzoek uitdoen, bijvoorbeeld. Ook moet u voor het onderzoek nog even uitplassen of met de katheter uw blaas leeg maken. Soms moet u vóór het onderzoek urine inleveren. U krijgt daarvoor dan een urinepotje van ons.

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar het Interventiecentrum Urologie.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. U gaat op de onderzoektafel liggen. We maken eerst de uitgang van de plasbuis schoon. Daarna brengen we de cystoscoop via de plasbuis of het katheterisatiekanaal in de blaas. We gebruiken een verdovende gel, zodat u hier zo weinig mogelijk van voelt. Het helpt als u zich ontspant.

    Via de cystoscoop krijgt u lauw water in uw blaas, zodat we de binnenkant ervan goed kunnen bekijken. Als u daardoor heel nodig moet plassen of pijn krijgt, waarschuw ons dan. Als we de cystoscoop weghalen, bekijken we ook de plasbuis. Als u dat wilt, kunt u het onderzoek zelf volgen op een monitor.

    Een cystoscopie duurt 5-10 minuten.

  4. Het water plast u na het onderzoek uit op de wc. Of u maakt uw blaas leeg met een katheter als u die heeft. Daarna kunt u zich wassen en aankleden. U kunt na een cystoscopie direct naar huis en hoeft niets bijzonders te doen of te laten.

  5. U krijgt de uitslag direct na het onderzoek van uw arts.

Veiligheid van het onderzoek

Een kijkonderzoek in de plasbuis en de blaas is een veilig onderzoek. Problemen na het onderzoek komen bijna niet voor.

Wanneer bellen?

Bel de huisarts als u na het onderzoek:

  • bloed met stolsels plast
  • koorts heeft, hoger dan 38,5 °C
  • veel pijn heeft

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?